Asscher maakt excuses voor rol in toeslagenaffaire

PvdA-voorman Lodewijk Asscher heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Asscher was Minister van Sociale Zaken tussen 2012 en 2017, toen veel ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorige week kwam het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie naar buiten, die de affaire onder de loep nam. De conclusies in het rapport, met de titel Ongekend Onrecht, waren spijkerhard: de commissie stelde onder meer dat de beginselen van de rechtstaat zijn geschonden. ‘Ongekend onrecht. Een harde en terechte titel voor het toeslagenrapport’, aldus Asscher in een verklaring op Facebook.

“Woorden schieten eigenlijk tekort om te beschrijven hoe zeer ouders geraakt zijn door een onredelijke, onrechtvaardige en onheuse behandeling door de overheid,” schrijft Asscher. “Het is deels onherstelbaar, zeker nu de meesten van hen ook nog steeds moeten wachten op compensatie. De verhalen over wat het voor mensen heeft betekend en nog steeds betekent gaan door merg en been.”

“De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte,” aldus Asscher. “Het huidige kabinet heeft anderhalf jaar geleden excuses aan de getroffen ouders aangeboden. Formeel is dat mede namens eerdere kabinetten en dus ook namens mij. Maar ik wil ook persoonlijk mijn excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor geraakt is.”

Compensatie

Asscher zegt dat er ‘verschillende momenten zijn geweest waar ik had kunnen doorvragen om beter te begrijpen hoe hardvochtig de wetgeving op dit punt uitpakte voor sommige mensen. Dat heb ik niet genoeg gedaan.’

De overheid moet lessen trekken uit de affaire, vindt Asscher. Zo moeten de getroffen ouders ‘snel en ruimhartig’ gecompenseerd worden, en moet de financiering van de kinderopvang op de schop.

“Beleid kan desastreus uitpakken als we niet goed letten op de uitvoering,” gaat Asscher verder. “Als niet mensen centraal staan, maar rigide regels. Fraudejacht kan een bureaucratie in een monster veranderen. De commissie van Dam oordeelt zeer scherp over de informatievoorziening naar de Tweede Kamer - ook dat moet veel beter. Het is verschrikkelijk dat de commissie heeft moeten vaststellen dat de beginselen van de rechtsstaat zelf geschonden zijn.”

Asscher wil ook dat etnische profilering binnen de Belastingdienst wordt onderzocht. “De overheid moet de komende jaren weer een schild en een bondgenoot van mensen zijn. Dit mag nooit meer gebeuren,” besluit hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden