PlusNieuws

Asielzoekers missen afspraak door chaos in opvang

Diverse asielzoekers lopen hun afspraak bij de vreemdelingenpolitie mis, omdat ze in een crisisopvang elders in het land verblijven en het COA ze niet op tijd in Ter Apel krijgt. Daardoor raakt de ernstig overbelaste asielketen nog verder verstopt.

Hanneke Keultjes en Sander van Mersbergen
De afgelopen nachten sliepen opnieuw 75 tot 150 mensen buiten op de grond bij het aanmeldcentrum. Beeld ANP
De afgelopen nachten sliepen opnieuw 75 tot 150 mensen buiten op de grond bij het aanmeldcentrum.Beeld ANP

Jaap Velema, burgemeester van de gemeente Westerwolde waartoe ook Ter Apel behoort, zegt dat een groot deel van de capaciteit van de vreemdelingenpolitie in Ter Apel onbenut blijft. “Er zit daar nu genoeg personeel, maar door de chaotische situatie krijgt het COA niet alle mensen op tijd hier. Slechts 60 tot 70 procent van de capaciteit wordt benut.”

Voordat ze opgevangen kunnen worden, moeten asielzoekers eerst langs de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). Die noteert de persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en nationaliteit. Wegens de verstopping in Ter Apel besloot het COA eerder om asielzoekers ongeregistreerd over het land te verdelen, om zo te voorkomen dat ze buiten zouden moeten slapen.

Hoewel het COA en de politie de cijfers niet kunnen bevestigen, geven zij toe dat het probleem speelt. “Mensen zitten overal in het land, dat maakt het soms heel ingewikkeld,” zegt een COA-woordvoerder. Door de problemen stuiten veel asielzoekers in Ter Apel nog steeds op een dichte poort. De afgelopen nachten sliepen opnieuw 75 tot 150 mensen buiten op de grond, omdat zij niet meer naar een noodopvang elders willen.

Monumentenlijst

“Hier moet een einde aan komen,” zegt Velema. “Het houdt voor de mensen in Ter Apel ook een keer op.” Sinds half juni is het asielprobleem een nationale crisis, maar hij merkt geen verschil. “Het is net alsof je op de monumentenlijst terechtkomt. Ik heb nog niet de indruk dat er in de praktijk echt wat verandert. Iedereen kijkt en wijst naar elkaar, maar niemand doet iets.”

Theo Weterings, burgemeester van Tilburg en voorzitter van de asielcommissie bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), stelt dat er geen wondermiddel is. “Achter de schermen wordt hard gewerkt, maar op korte termijn ben ik somber over de mogelijkheden. Je kunt er geen huizen of mensen bij toveren, dat gaat gewoon niet.”

Al eerder werd met de VNG afgesproken dat er drie aanmeldcentra bijkomen om Ter Apel te ontlasten. Het kabinet is er nog niet in geslaagd locaties te vinden. Maar zelfs als er nu een aanmeldcentrum bij zou komen, waarschuwt Weterings, is er bij lange na niet genoeg personeel om het te runnen.

Volgens de burgemeesters heeft het kabinet ‘veel te lang gedraald’ om de asielketen weerbaar te maken. “We hebben de lessen van de vluchtelingencrisis van 2015 wel geleerd, maar ze zijn onvoldoende toegepast,” zegt Weterings. “In de crisisopvang zitten asielzoekers die naar hun vijfde of zesde locatie gaan en nog niet eens officieel geregistreerd zijn. Zo is het nooit bedoeld. Moet je je eens voorstellen wat dat voor die mensen betekent.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden