Asielopvang vol: COA zoekt grootschalige locaties voor uitbreiding

Als er niet snel 1800 extra opvangplekken voor asielzoekers worden gevonden, moet worden uitgeweken naar ‘grootschalige locaties’. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.

Abdeluheb Choho. De directeur van Vluchtelingenwerk Nederland vindt grote hallen ‘geen fatsoenlijke opvang’. Beeld ANP
Abdeluheb Choho. De directeur van Vluchtelingenwerk Nederland vindt grote hallen ‘geen fatsoenlijke opvang’.Beeld ANP

Onderzocht wordt ‘welke grootschalige locaties gebruikt kunnen worden om asielzoekers op te vangen’, staat in de brief. Het gaat onder meer om ­evenementenhallen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hoopt dat het niet ­nodig blijkt, maar het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers is op dit moment nijpend. Het COA voert al maanden tevergeefs overleg over nieuwe opvangplekken.

Opvangcrisis

Vluchtelingenwerk is boos over de gang van zaken. “Het regelen van fatsoenlijke opvang is wel het minste wat we kunnen doen voor vluchtelingen die bij ons aankloppen voor ­bescherming,” zegt directeur ­Abdeluheb Choho.

Volgens het COA heeft het gebrek aan bedden verschillende oorzaken. Er is een iets hogere instroom van asielzoekers en mensen blijven langer in de opvang, omdat veel asielaanvragen niet binnen de termijn worden afgehandeld. Door krapte op de woningmarkt stromen statushouders moeilijk uit naar een eigen woning. Bovendien ­lopen in 2020 en 2021 tien contracten voor opvangplekken af.

Volgens Choho heeft Vluchtelingenwerk twee jaar geleden al gewaarschuwd voor de gevolgen van de wachttijden. “Dit kabinet heeft de opvangcrisis zelf veroorzaakt.” De stichting gaat vrijwilligers voorbereiden om asielzoekers in evenementenhallen bij te staan. “De leefomstandig­heden zijn daar echt anders: minder sanitair, minder privacy. Ze zullen vooral ook letten op kwetsbare groepen, als alleenstaande vrouwen of lhbtq-asielzoekers. Hen willen we ­extra begeleiden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden