Asbest in make-up Hema? ‘Niet waar, wij zijn Hema en nemen geen risico’

Onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag uit 2019 heeft asbest aangetoond in make-upproducten van parfumerie Douglas en de Hema. Hema en Douglas lieten de cosmetica zelf testen en ontkennen dat hun producten het gevaarlijke mineraal bevatten.

David van der Heeden
My Cheek Palette Blush Beeld Douglas
My Cheek Palette BlushBeeld Douglas

In opdracht van EenVandaag en het Expertisecentrum Asbest en Vezels werden diverse merken cosmetica getest bij het asbestlaboratorium Nomacon in Vianen. Aanleiding daarvoor was het onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de inspectie Leefomgeving en Transport naar asbest in make-up uit 2018. Toen werden in twee producten van het merk Claire’s lage concentraties van de stof aangetroffen.

Het onderzoek van EenVandaag liet bij de twee cosmeticaproducten − My Cheek Palette Blush (Douglas) en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin (Hema) − asbestsporen zien. Die asbestvezels kunnen vrijkomen bij gebruik van de gezichtspoeders. Na de positieve test werden de producten, ‘om niet over één nacht ijs te gaan’, nogmaals getest bij labs van het Nederlandse SGS Search en Scientific Analytical Institute in de Verenigde Staten.

Eigen onderzoek

In alle drie de analyses werd de aanwezigheid van asbest aangetoond. Geconfronteerd met de resultaten haalden zowel Hema als Douglas de producten uit de schappen en lieten zelf onderzoek doen. Hema deed dat bij TNO en het Duitse Wesseling, Douglas alleen bij de laatste. Beide instituten troffen geen asbest aan in de cosmetica, waarna de make-up weer de winkel inging.

“Toen EenVandaag een jaar geleden met de resultaten kwam, hebben wij de producten direct uit de winkels gehaald,” zegt Hema-woordvoerder Frederike van Urk die zegt er letterlijk wakker van te hebben gelegen. Het bedrijf liet direct eigen analyses uitvoeren. “Dit soort producten liggen doorlopend onder een vergrootglas en worden voortdurend getest.” TNO, de NVWA en het RIVM werden ingeschakeld.

‘Geen risico’

“Hema neemt geen risico,” zegt Van Urk, duidelijk geagiteerd. “Dit soort producten smeren mensen op hun gezicht, denk je werkelijk dat wij iets in de schappen leggen waar mensen ziek van kunnen worden?” Het eigen onderzoek richtte zich daarom niet alleen op de voornoemde cosmetica, maar ook op alle grondstoffen. De analyse van TNO bracht geen asbest aan het licht.

Desgevraagd laten experts weten dat de diverse gebruikte onderzoeksmethoden de verschillende uitkomsten kunnen verklaren. Ook kan het zijn dat de asbest − dat in zes verschillende vormen in de natuur voorkomt − ‘ongelijkmatig’ in het product zat. Sommige aangeboden monsters zouden daardoor wel en andere geen sporen van het mineraal bevatten.

Niet de juiste apparatuur

Van Urk heeft een andere lezing en zegt dat het onderzoek van EenVandaag niet afdoende was. Dat van TNO zou dat wel zijn. “Het onderzoek kent drie fasen,” zegt ze. “Het door EenVandaag ingeschakelde lab kwam niet verder dan twee en beschikt niet over de juiste apparatuur om het verschil tussen de uiterst kleine asbest- en talkdeeltjes te zien.” Overtuigd van de TNO-uitkomst ging de foundation weer in de verkoop.

Tussen Hema en EenVandaag ontstond getouwtrek over uitzending van het nieuwsitem, waarbij de uitzending tot tweemaal toe op de plank terechtkwam, claimt Van Urk. “We hebben maanden niets meer gehoord tot juli, toen ze zeiden het toch uit te willen zenden.” Maandag stonden beide partijen voor de rechter. “We kunnen de uitzending weliswaar niet tegenhouden, maar onze advocaten zijn druk aan het werk.”

‘Kleine kans’

“Make-upproducenten moeten ervoor zorgen dat zij cosmetica op de markt brengen zonder asbest,” zegt minister van Medische Zorg, Tamara van Ark. “Asbest is bij wet verboden.” Toxicoloog Majorie van Duursen, van de Universiteit van Utrecht, verklaarde dat het risico van asbest in make-up ‘klein is, maar blootstelling moet worden vermeden’. Longkanker door het inademen van asbest in make-up acht Van Duursen ‘niet aannemelijk’.

Ook het RIVM constateerde, na het onderzoek in 2018, ‘een kleine kans’ op gezondheidsschade, zij het op termijn. EenVandaag haalt de gezaghebbende Amerikaanse professor Arthur Frank, expert op het gebied van asbestaandoeningen, aan die verklaart dat het wel 40 tot 50 jaar kan duren alvorens blootstelling aan losse asbestvezels tot kanker leidt. “Een kleine kans, maar wel degelijk een kans.”

De redactie van EenVandaag zegt niet te reageren voor de uitzending van 18.15 uur op NPO1. Mogelijk reageren zij later. Parfumerie Douglas was nog niet bereikbaar voor commentaar op de bevindingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden