Artsen pleiten voor winterpersoneel op ic’s

Door het coronavirus blijft het ook de komende jaren druk in de Nederlandse ziekenhuizen, vooral in de winter. Artsen denken dat Covid-19 een vergelijkbaar verloop krijgt als de griep. Daarom pleiten ze voor speciaal ‘winterpersoneel’.

Sander van Mersbergen
Medewerkers aan het werk op de Korte Opname- en Herstelafdeling (KOHA) in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Medewerkers aan het werk op de Korte Opname- en Herstelafdeling (KOHA) in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“De golf zal minder groot worden dan nu, maar ’s winters zal corona terugkomen,” zegt Hans Kuijsten, intensivist in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. “Je moet toe naar seizoensarbeiders in de zorg.” Kuijsten denkt aan een systeem waarbij mensen in de winter als ‘reservist’ op de ic kunnen werken.

Peter van der Voort, hoofd intensive care bij UMC Groningen, zou in zijn ziekenhuis graag een reserve-ic creëren. “Die kun je in normale tijden voor iets anders gebruiken, maar als de nood aan de man komt, als ic. Daarvoor heb je een flexibele schil van personeel nodig dat ook een ic-basis heeft.”

Crisis

“Eigenlijk is elk griepseizoen in het ziekenhuis een kleine crisis,” zegt Simone Gielen, medisch leider acute zorg en intensivist in Bernhoven in Uden. “Ik verwacht dat je een golf krijgt met Covid én influenza. Natuurlijk, er komt een vaccin, maar we weten nog niet hoe goed dat werkt, voor wie, en wat het doet voor de verspreiding van het virus.”

Ook Van der Voort noemt een terugkerende wintergolf ‘een reëel scenario’. “Het hangt ook af van de vaccinatiegraad. Een voordeel is wellicht dat corona minder snel muteert dan griep en dat vaccins daardoor wellicht effectiever zijn.”

Ondertussen hebben ziekenhuizen de handen vol aan de tweede golf. Vrijdag lagen 2034 coronapatiënten in het ziekenhuis, ruim 400 meer dan twee weken geleden. Tijdens de tweede golf hielpen de ziekenhuizen al 17.000 patiënten op de normale afdelingen en 3.000 mensen op de ic. Dat zijn er bij elkaar inmiddels 40 procent meer dan tijdens de eerste golf, blijkt uit cijfers van stichting NICE.

Daardoor piept en kraakt het, zeggen betrokkenen. “We hebben heel weinig vet op de botten,” stelt Armand Girbes, hoofd ic bij UMC Amsterdam. “Er zijn te weinig artsen en verpleegkundigen. Dat moet echt anders.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden