Plus

Artsen bezorgd over gezondheid ouderen: ‘Isolatie groter gevaar dan coronavirus’

Klinisch geriaters zien meer ouderen in de knel komen door eenzaamheid of lichamelijke problemen. Niet alle senioren durven hun dagelijkse activiteiten op te pakken, ook al zijn ze volledig gevaccineerd. “Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus.”

Ellen van Gaalen
Ondanks een dubbele vaccinatie durft een groep ouderen de deur nog nauwelijks uit. Klinisch geriaters maken zich zorgen over hun gezondheid. Beeld ANP
Ondanks een dubbele vaccinatie durft een groep ouderen de deur nog nauwelijks uit. Klinisch geriaters maken zich zorgen over hun gezondheid.Beeld ANP

Eenzaamheid, ondervoeding, uitdroging, meer breuken door valpartijen. Klinisch geriaters, specialisten voor kwetsbare ouderen, zien meer patiënten die in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven. Ze zijn volledig gevaccineerd, maar houden de angst om besmet te raken. Dat was ook al zo toen het aantal coronabesmettingen enkele weken geleden nog laag was.

De specialisten begrijpen die angst, maar ze maken zich zorgen over de neveneffecten van het geïsoleerde bestaan van de ouderen. “We zien mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. Ouderen die minder bewegen, een slechtere balans hebben, vallen en iets breken,” beschrijft Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).

Volgens de specialisten slaat de balans door naar de verkeerde kant. “Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus,” verklaart Arends. En dus luidt de boodschap: pak de dagelijkse activiteiten van vóór corona voorzichtig weer op. “Ik snap dat ouderen niet naar grootschalige evenementen gaan, maar het is verantwoord om meer te doen.”

Lege agenda

Hoewel ouderenorganisaties hun activiteiten weer hebben opgestart, zien ze op sommige plekken beduidend minder deelnemers. Belangenvereniging KBO Brabant merkt dat ouderen het na al die tijd lastig vinden om weer op te starten. Ze zijn gewend aan hun lege agenda.

Bovendien zijn mensen met dementie altijd al wat onzekerder, verklaart Alzheimer Nederland. “Ze blijven sowieso vaker binnen en dan gaat het zelfvertrouwen verder omlaag,” aldus woordvoerder Henriëtte Brons. Deze mensen raken in een vicieuze cirkel, want door isolatie gaan ze sneller achteruit en wordt de drempel om er op uit te gaan nóg groter.

De klinisch geriaters willen zeker niet beweren dat ouderen geen enkel risico lopen op corona. Ze stellen dat het belangrijk blijft om afstand te houden. “Maar we zien nu ook ernstige ziekte omdat ze in isolatie blijven. Ze maken hun dagelijkse rondje niet meer of vinden niets meer aan het leven door de eenzaamheid,” aldus Karen Keijsers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Onderaan de streep ziet ze per week meerdere ouderen in het ziekenhuis belanden door de gevolgen hiervan.

Ook de Friese klinisch geriater Jeroen Krijnsen stelt dat ouderen niet onaantastbaar zijn en drukke plekken beter kunnen mijden. “Maar ze kunnen samen afspreken voor een kop koffie op een terras of om een ommetje te maken. Het risico op een ernstig verloop van corona is door de vaccinaties een stuk kleiner geworden.”

Anneke Schaap (71), Schiedam:

Stapje voor stapje probeert de 71-jarige Anneke Schaap uit Schiedam meer te ondernemen. Maar de corona-angst zit er nog goed in. Ze heeft de longaandoening copd en is onder behandeling voor borstkanker. “Ik ben echt kwetsbaar. De artsen hebben me dat zelf ook ingepeperd, want ze deden elk consult telefonisch,” vertelt ze.

Toen corona net in ons land was, durfde Schaap eigenlijk niet eens de lift in. Ze woont in een flat, zeven hoog. Af en toe moest ze eruit om boodschappen te halen. “Ik deed altijd een mondkapje op en zette mijn rollator voor de liftdeur. Niemand mocht erbij. Ik zei: als je erbij wilt, zul je over mijn rollator moeten klimmen.” Het werd haar niet altijd in dank afgenomen, maar Schaap is al die tijd uiterst voorzichtig geweest.

Nu loopt ze ’s avonds weer een rondje in de buurt. En bezoekt ze één van haar buurthuizen weer om te handwerken. Toch is de angst niet verdwenen. “Ik gaf altijd handwerkles in een andere soos, maar daar ben ik nog niet geweest. Daar zijn nu allerlei kinderactiviteiten, dus daar blijf ik nog weg.”

Schaap merkt dat het lange thuiszitten zijn tol eist. “Ik kon vroeger makkelijk anderhalf uur lopen. Nu lukt het me eindelijk weer om een half uur te lopen zonder doodop te zijn. Mijn conditie is echt achteruit gegaan.” Ook loopt ze tegenwoordig binnenshuis met een rollator, omdat haar evenwichtsstoornis is verergerd en ze strammer is geworden. “Mijn zelfvertrouwen moet terugkomen. Ik denk dat dat stapje voor stapje zal lukken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden