PlusAnalyse

Arrestatie Taghi bewijst: niemand is onaantastbaar

Na jaren is het ineens zo ver. Ridouan Taghi (41), ’s lands beruchtste crimineel, is maandagnacht gearresteerd in een villa in Dubai. Het is een niet te onderschatten signaal aan jonge criminelen dat niemand de dans ontspringt.

Paul Vugts
Ridouan Taghi. Beeld Sjoukje Bierma
Ridouan Taghi.Beeld Sjoukje Bierma

Al die nabestaanden van geliquideerde slachtoffers. Al diegenen die onder zware beveiliging of afgeschermd moeten leven. Al die honderden die betrokken waren bij de opsporing: ze kregen gisteren het bericht dat vrijwel niemand zag aankomen. Na een intensieve jacht van jaren was de gevreesde Ridouan Taghi (22 december 1977, Beni Selman, Marokko) in de nacht van zondag op maandag rond 2 uur Nederlandse tijd gearresteerd in een villa in Dubai.

Vanwege de inmiddels goede samenwerking met de Golfstaat heeft Nederland goede hoop hem uitgeleverd te krijgen, hoewel er geen uitleveringsverdrag met Dubai is en ook Marokko op het vinkentouw zit vanwege een liquidatie die ook daar de natie heeft geschokt.

IJzingwekkend

In Nederland wacht Taghi zo’n enorme berg beschuldigingen én de bijbehorende bewijzen, dat hij levenslang moet vrezen. In het proces onder codenaam Marengo zal hij met minstens zestien medeverdachten terechtstaan.

De zaak zal de komende jaren op velerlei manieren het misdaadnieuws domineren.

Om de twee kroongetuigen.

Om de ongekende bloeddorst die oprijst uit berichtenverkeer dat Taghi wordt toegedicht.

Om het gegeven dat hij met broer Reduan van kroongetuige Nabil B. en diens advocaat Derk Wiersum twee volstrekt onschuldigen lijkt te hebben laten vermoorden, omdat getuige B. niet rechtstreeks was te raken.

Om de aanslagen die Taghi zou hebben laten plegen op de redacties van De Telegraaf en Pano­rama. Omdat misdaadblogger Martin Kok in opdracht van Taghi vermoord lijkt om wat die over hem had gepubliceerd en omdat misdaadverslaggever John van den Heuvel al twee jaar zwaarbeveiligd wordt omdat Taghi hem uit de weg zou willen laten ruimen.

Hij pleegde de ene na de andere aanslag op de rechtsstaat en leek onbestraft te blijven.

De arrestatie van Taghi is van groot belang om nog een reden, die niet onderschat moet worden. Juist om zijn ijzingwekkende onverschrokkenheid en zijn schijnbare onaantastbaarheid was Taghi in de straten van Vianen, Utrecht, Nieuwegein en Amsterdam uitgegroeid tot een icoon. Tot een bedenkelijk rolmodel van de jonge garde die een carrière in de misdaad overweegt.

Straatjeugd die het klatergouden leven nastreefde dat Taghi leidde met de naar schatting honderden miljoenen die hij in de internationale cocaïnehandel had vergaard. Die ook zou willen feesten in Dubai, Zuid-Spanje, Suriname of waar dan ook.

Oorlog tegen de maatschappij

Jongens die het in de reguliere maatschappij niet zien zitten, zagen de laatste jaren dat alle slagen voor Taghi waren in zijn oorlog tegen die maatschappij. Taghi beschikte naar goeddunken over leven en dood. Taghi hief met de ene na de andere wandaad zijn middelvinger naar het gezag.

Taghi legde zijn wil op, ook aan officieren van justitie, rechters, advocaten en journalisten die strenge bewaking kregen. Dát beeld, van een onaantastbare wilde, hoopt de staat nu aan gruze­lementen te slaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden