Update

Arib werkt niet mee aan ‘schijnonderzoek’: ‘Dit is een afrekening’

Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib wil niet meewerken aan het onderzoek dat het huidige dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer naar haar laat doen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp verwerpt de beschuldigingen dat zij haar voorganger Khadija Arib ‘een dolk in de rug steekt’. ‘Ik snap alle emoties, maar dit werp ik verre van mij.’

Hanneke Keultjes
Khadija Arib (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) tijdens het debat waarin vorig jaar werd gestemd over de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer.  Beeld Remko de Waal/ANP
Khadija Arib (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) tijdens het debat waarin vorig jaar werd gestemd over de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer.Beeld Remko de Waal/ANP

Bergkamp (D66) gaf donderdagochtend een korte toelichting op het externe, onafhankelijke onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter Arib (PvdA), waar het bestuur van de Tweede Kamer woensdag toe besloot. Het nieuws lekte woensdagavond via NRC uit; Arib wist toen van niets. Zij stelde dat Bergkamp de hand heeft in het aangekondigde onderzoek.

Bergkamp bestrijdt dat donderdag. “Gisteren heeft het presidium (bestuur van de Tweede Kamer, red.) unaniem besloten om een extern onafhankelijk onderzoek in te stellen.” In dat bestuur van de Kamer zit ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, fractiegenoot van Arib.

Twee anonieme brieven

Twee ‘anonieme brieven die we hebben ontvangen’ vormen de aanleiding van het onderzoek. De schrijvers zouden in de pen zijn geklommen nadat Arib werd verkozen tot voorzitter van de Tijdelijke commissie corona, die een parlementaire enquête moet voorbereiden naar het coronabeleid. Wat er in die brieven staat, wil Bergkamp niet zeggen. “Het valt me zwaar dit te doen.” Als werkgever stelt Bergkamp wel een verantwoordelijkheid te hebben om de kwestie te onderzoeken.

Volgens Bergkamp is het presidium ‘niet over één nacht ijs gegaan’. De kwestie speelde al ‘vóór Prinsjesdag’, stelde zij. “Toen hebben we advies gevraagd aan de landsadvocaat.” Die adviseerde de Tweede Kamer ‘dringend’ onderzoek te doen, aldus Bergkamp. Het presidium besloot daar woensdag toe, ’s avonds lekte het besluit uit.

Bergkamp erkent dat er toen nog geen overleg met Arib was geweest. “Meteen na het presidium is geprobeerd een overleg te plannen, maar dat kwam niet uit.” Bergkamp zei woensdagavond en donderdagochtend nieuwe pogingen te hebben ondernomen. “Er staat nu een overleguitnodiging voor vanavond.” Ze hoopt dat Arib op die uitnodiging ingaat. Arib laat echter weten dat ze niet met Bergkamp in gesprek gaat en evenmin meewerkt aan het onderzoek. “Dit is een politieke afrekening, een circus.”

Partijgenoot PvdA stemde ook voor onderzoek

In het bestuur van de Kamer zit ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, fractiegenoot van Arib. Volgens hem waren de meldingen ‘zo ernstig en serieus’ dat er ‘maar één uitkomst mogelijk was, en dat is dat ze onderzocht moeten worden.’ Nijboer noemt het ‘heel ernstig en schandelijk dat het advies van de landsadvocaat is uitgelekt en dat Khadija Arib het zo heeft moeten horen’. Hij sprak haar woensdagavond zelf nog over de kwestie.

Arib noemt het pijnlijk dat Nijboer heeft ingestemd met het onderzoek. Hij heeft wel begrip voor haar woede. “Zo’n onderzoek is heel indringend als het wordt aangekondigd, en het kan nooit zo zijn dat je dat via de krant moet vernemen. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd,” aldus Nijboer.

Een naar gevolg van het uitlekken is volgens hem dat Arib meteen schuldig lijkt, terwijl het onderzoek nog moet worden gedaan. De twee kunnen wel prima verder samen in de fractie, zegt Nijboer. “Ik denk dat iedereen in de Kamer, alle collega’s, ook in het presidium dit een heel moeilijk besluit vonden. Maar het is nodig.”

Bergkamp zocht woensdagavond contact met een medewerker van Arib om in gesprek met haar te treden, maar wilde niet vertellen waar het over zou gaan. Arib is nu ook niet van plan in gesprek te gaan met Bergkamp. Ze zou daar alleen op in zijn gegaan als de uitnodiging tot een gesprek eerder was gekomen, aldus het PvdA-Kamerlid.

Grensoverschrijdend gedrag

De voorzitter van de ondernemingsraad in de Tweede Kamer zegt tegen de NOS de klachten over grensoverschrijdend gedrag eerder te hebben gehoord. “Ik herken de signalen,” zegt voorzitter Michel Meerts. “Bij ons is meerdere malen aangekaart dat mensen leden onder dit management.” Volgens hem is dat een van de redenen waarom er nu al onderzoek wordt gedaan naar de sociale veiligheid in de Tweede Kamer.

Kamervoorzitter Bergkamp, die de voorzittershamer vorig jaar overnam van Arib, lag vorige week nog onder vuur omdat zij het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen volgens critici strakker had moeten handhaven. Uiteindelijk liep het voltallige kabinet weg uit het debat na aantijgingen van FvD-leider Thierry Baudet in de richting van minister Sigrid Kaag (Financiën, D66). Juist donderdag staat er een debat over de omgangsvormen in de Tweede Kamer gepland.

Arib ziet vooralsnog geen reden om (tijdelijk) te stoppen als Kamerlid noch als voorzitter van de commissie die de parlementaire enquête over corona moet voorbereiden. Of ze ook denkt aan stappen tegen Bergkamp, wil ze nog niet kwijt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden