Arib: geen onderzoek vanuit Tweede Kamer naar Dion Graus

Het bestuur van de Tweede Kamer stelt geen onderzoek in naar mogelijk criminele gedragingen van PVV-Kamerlid Dion Graus. Kamervoorzitter Khadija Arib zegt dat zij noch het presidium de bevoegdheid en instrumenten heeft om de kwestie zelf te laten onderzoeken.

Het Parool
PVV-Kamerlid Dion Graus (links) staat de pers te woord.  Beeld ANP
PVV-Kamerlid Dion Graus (links) staat de pers te woord.Beeld ANP

Haar woordvoerster bevestigt berichtgeving hierover in Trouw. GroenLinks had haar opgeroepen een onderzoek in te stellen.

De rijksrecherche onderzoekt of Graus zijn inmiddels ex-vrouw meerdere jaren heeft aangezet tot seks met zijn persoonlijke beveiligers. NRC berichtte daar onlangs over. Dit zou ook in het gebouw van de Tweede Kamer zijn gebeurd. Als de beschuldigingen inderdaad kloppen, dan is dit volgens Arib ‘verwerpelijk en onacceptabel’.

Status aparte

Toch ziet de Kamervoorzitter geen mogelijkheid om als Tweede Kamer hier iets mee te doen. “Er is geen werkgever-werknemer-relatie met andere Kamerleden. Bij eerdere incidenten hebben fracties of het betreffende Kamerlid zelf verantwoording afgelegd”, zegt ze in Trouw. Arib wijst erop dat Kamerfracties enkele jaren geleden hebben aangegeven dat ze zelf de eigen integriteitskwesties tegen het licht willen houden.

“De fracties hebben eigenlijk een soort status aparte binnen de Tweede Kamer. Dat is hoe het is, maar in sommige gevallen is dat lastig. Want ieder incident dat daar voorkomt, bij welke fractie dan ook, schaadt natuurlijk het aanzien van het parlement.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden