Update

Anouk stopt bij The Voice of Holland, ook T-Mobile en Lidl keren programma de rug toe

Zangeres Anouk stopt als coach bij The Voice of Holland naar aanleiding van de recente gebeurtenissen. Eerder zondag kondigde T-Mobile aan te stoppen met de sponsoring, terwijl supermarktketen Lidl, die eveneens in het programma adverteert, voorlopig de sponsoring staakt.

Het Parool
null Beeld ANP/BEELDBEWERKING HET PAROOL
Beeld ANP/BEELDBEWERKING HET PAROOL

“Het is gewoon een corrupte bende”, zegt Anouk in een video op haar Instagram-account. “Ik wil niet werken waar jarenlang gewoon een aantal mannen misbruik hebben gemaakt van hun positie, en waar er bewust voor is gekozen het stil te houden en de andere kant op te kijken. Dat kan echt niet.”

Anouk had eerder nog niet gereageerd omdat ze de aflevering van het programma BOOS wilde afwachten. Daarin wordt donderdag uitgebreid ingegaan op de aantijgingen. “Eigenlijk weet ik wel genoeg,” zegt de zangeres zondag nadat ze het statement van Rietbergen had gelezen en enkele telefoontjes met ‘bepaalde mensen’ had gepleegd.

Anouk is sinds een aantal jaar coach bij The Voice of Holland en The Voice Kids. Samen met Ali B, Glennis Grace en Waylon vormde Anouk dit seizoen het team van coaches. In de aflevering van BOOS komt ook Ali B aan bod. Tegen de coach is aangifte gedaan, naar verluidt door een oud-kandidaat.

“Dat is niet waar ik zit. Daar wil ik geen onderdeel van zijn,” sluit Anouk haar video af. “Bij dezen wil ik laten weten dat ik niet meer zal terugkomen bij The Voice of Holland. Dat was het.”

Machtsmisbruik

Zaterdag meldde RTL voorlopig te stoppen met het uitzenden van het programma na berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom de show.

T-Mobile zegt in een verklaring ‘op basis van alle berichtgeving van de afgelopen 24 uur’ het sponsorschap ‘per direct’ stop te zetten. “We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als bedrijf nadrukkelijk afstand van,” valt in de verklaring te lezen. Ook spreekt het bedrijf medeleven uit naar alle betrokkenen. Het bedrijf zegt niet verder in te willen gaan op verdere vragen.

Het is nog niet direct duidelijk voor hoeveel geld T-Mobile en Lidl het programma sponsorden of tot wanneer de sponsorschappen precies liepen. Lidl laat weten geen uitspraken te doen over de duur of het bedrag van het sponsorschap en zegt het onderzoek naar de aantijgingen tegen het programma af te wachten.

RTL zegt in een reactie ‘alle begrip’ te hebben voor de beslissing van T-Mobile. De zender laat de aantijgingen onafhankelijk onderzoeken.

De verhalen kwamen aan het licht door onderzoek van Tim Hofman, presentator van het BNNVara-programma BOOS. Hij ontving ‘tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice’.

Bandleider Jeroen Rietbergen erkende dat hij grenzen had overschreden en stapte op, maar volgens BOOS gaat het om ‘aanklachten tegen meerdere personen binnen het programma’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden