Nieuws

Amsterdamse PvdD-fractievoorzitter Van Lammeren wordt wethouder in Amersfoort

De fractieleider van de Partij voor de Dieren in Amsterdam, Johnas van Lammeren, wordt wethouder Dierenwelzijn en Openbare Ruimte in Amersfoort. Daarmee vertrekt het langstzittende raadslid uit Amsterdam. ‘Nooit denken dat je onmisbaar bent.’

David Hielkema
Over twee weken neemt Van Lammeren afscheid van de Amsterdamse raad. Beeld Marc Driessen
Over twee weken neemt Van Lammeren afscheid van de Amsterdamse raad.Beeld Marc Driessen

Johnas van Lammeren (49) is sinds 2010 actief in de Amsterdamse politiek als raadslid. “Ik ga de Amsterdamse raad missen, maar het werd ook tijd voor wat nieuws,” laat hij in reactie weten. “Ik heb ook nooit onder stoelen of banken gestoken bestuurder te willen worden.”

Met zijn vertrek naar Amersfoort komt een einde aan het langste onafgebroken raadslidmaatschap in Amsterdam. De afgelopen twaalf jaar schreef Van Lammeren meerdere successen op zijn naam, zoals de ja/ja-sticker waardoor jaarlijks ‘33.000 bomen werden gered’, het verbod op consumentenvuurwerk en de overstap naar vegetarische catering bij de gemeente. Ook zocht hij veelal de confrontatie op met de coalities over onderwerpen als biomassa, financiën en festivals.

In Amersfoort krijgt hij juist de portefeuilles onder zijn hoede waar hij zich ook veelal in Amsterdam mee bezighield: Dierenwelzijn, Openbare Ruimte, Groen, Water- en luchtkwaliteit en Klimaatadaptatie. Van Lammeren: “Het zijn mooie portefeuilles en het is gaaf dat we mee mogen doen in Amersfoort. Daar zit ook een compleet nieuwe fractie en die waren ook op zoek naar wat meer politiek ervaring.”

‘Mooi programma’

Partij voor de Dieren komt in Amersfoort met 2 van de 39 zetels in de raad. De nieuwe coalitie bestaat verder uit D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. Partijen waar ook veel verschillen mee zijn, maar volgens Van Lammeren zijn er vooral kansen. “Het is echt een mooi programma. De partij staat hier ook achter, anders hadden we het niet gedaan. Op het gebied van dierenwelzijn kan Amsterdam hier echt wel iets van leren.” Wat dat precies betekent wil Van Lammeren niet zeggen, omdat het coalitieakkoord pas vrijdag wordt gepresenteerd.

Toen Van Lammeren begon in Amsterdam, was hij het enige raadslid van de Partij voor de Dieren. In 2014 behaalde hij wederom één zetel, waarna groter succes volgde in 2018 met drie zetels. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart behaalde de partij wederom drie zetels.

Al langer gingen geruchten rond dat Van Lammeren de gemeenteraad wilde verlaten. Zelf zei hij voor de verkiezingen ook al wethouder Klimaat in Amsterdam te willen worden, maar bij de coalitieonderhandelingen in Amsterdam werd zijn partij al snel buitengesloten. De partij was niet nodig voor een meerderheid, maar de persoonlijke relatie met onder meer GroenLinksvoorman Rutger Groot Wassink was ook niet goed.

Van Lammeren stond bij de Tweede Kamerverkiezingen ook op de lijst: in 2017 was dat op plek vijf, in 2021 op plek tien. Tweemaal behaalde partij onvoldoende zetels waardoor hij niet naar Den Haag kon als Tweede Kamerlid. Van Lammeren is de derde wethouder die Partij voor de Dieren ooit aflevert. Na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen gebeurde dat ook al in Groningen en Arnhem.

Afscheid

Over twee weken neemt Van Lammeren afscheid van de Amsterdamse raad, tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa zal na haar zwangerschapsverlof fractievoorzitter worden, tot die tijd neemt Anke Bakker de honneurs waar.

In 2018 werd Van Lammeren nog uitgeroepen tot beste raadslid van Nederland, vooral vanwege zijn kwaliteiten als debater. Met het vertrek van Van Lammeren verdwijnt ook een groot historisch besef uit de partij en uit de Amsterdamse gemeenteraad. Van Lammeren: “Je moet nooit denken dat je onmisbaar bent. De fractie staat als een huis.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden