Nieuws

Amsterdamse neuroloog ‘wekt schijn van belangenverstrengeling’ door bijbanen

Neuroloog Philip Scheltens vervult naast zijn baan in het Amsterdam UMC nog een aantal functies in de farmaceutische industrie en het bedrijfsleven. Volgens deskundigen wordt de schijn van belangenverstrengeling gewekt.

Het Parool
Neuroloog Philip Scheltens Beeld VUmc
Neuroloog Philip ScheltensBeeld VUmc

Dat meldt Nieuwsuur. Scheltens is naast vooraanstaand arts, ook directeur van het Alzheimercentrum Amsterdam en vervult verschillende functies in de farmaceutische industrie en bij een investeringsfonds. De leiding van het ziekenhuis en de Raad van Toezicht hebben toestemming gegeven voor de nevenfuncties van Scheltens.

Hoewel samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven niet ongebruikelijk is, moeten wetenschappers wel transparant zijn over hun nevenfuncties en deze publiceren op hun website. Dat deed de Amsterdamse neuroloog niet, meldt Nieuwsuur.

In de praktijk betekenen de verschillende functies van Scheltens dat patiënten van het Alzheimercentrum informatie krijgen over medicijnstudies van het Brain Research Center, waar Scheltens verschillende nevenfuncties vervult.

Kamerleden van de ChristenUnie en het CDA noemen de verschillende rollen van de arts ‘zorgelijk’ en willen een brief met opheldering van de minister. De hoogleraar noemt zijn onvolledige profiel op de website van het ziekenhuis dus ‘een omissie’ en zegt dat hij het zal aanpassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden