PlusAchtergrond

Amsterdamse kappers staan te trappelen om open te gaan

De kappers zijn al sinds 15 december vorig jaar dicht en veel mensen kunnen niet wachten om een afspraak te maken voor een hoognodige knipbeurt. Nu het demissionaire kabinet een heropening overweegt, zijn de Amsterdamse kappers hoopvol. ‘We zijn er klaar voor’.

Dianne Bleeker
null Beeld ANP
Beeld ANP

Zondagavond werd bekend dat het demissionaire kabinet een heropening van kapperszaken overweegt. Of de deuren inderdaad weer open mogen op 2 maart, tegelijk met de middelbare scholen, krijgt de branche dinsdag te horen. “We zijn heel blij en hoopvol. Dit is goed nieuws,” zegt Gonny Eussen, woordvoerder van branchevereniging Anko. “We wachten wel even af wat er dinsdag precies gezegd gaat worden, maar het is een lichtpuntje aan het einde van de tunnel.”

“Ik hoop dat het waar is en dat we open mogen,” zegt David Secundo, eigenaar van twee Calvetti Bulldog Barbershops in Burgwallen-Nieuwe Zijde. “De reserveringen beginnen langzaam binnen te stromen.” Twee weken geleden gebeurde hetzelfde bij de barbershops, maar toen werden de maatregelen verlengd en moesten klanten omboeken. “Ik hoop dat alle mannen hun lange haar hebben opgespaard, want we zijn er meer dan klaar voor.”

Plafond

Secundo snapt niet dat de overheid kappers zo lang heeft laten wachten. “De klandizie is prima te reguleren met een online afsprakensysteem en mondkapjes. Al onze medewerkers hebben nog een baan, maar we zitten wel aan ons plafond. Ik hoop echt dat we open mogen, dan bel ik morgen meteen mijn leverancier om alle haarproducten aan te vullen. We willen niet opnieuw slecht nieuws.”

De meeste kappers zijn goed voorbereid op drukte. Zo ook bij het Nina Bella stylehuis in Zuid. Eigenaresse Nina Abbasi is enthousiast over een heropening. “We zijn heel blij dat we waarschijnlijk open mogen. Alles staat zo goed als klaar. We werken met online tijdsvakken, dus met de drukte komt het goed.”

Veiligheid voorop

Bij Kapper IJ Haarmode uit Noord zijn ze al druk bezig met schoonmaken. “We zijn er klaar voor,” zegt eigenaar Hussin Jadoaa. “Er zijn deze week twee reserveringen binnengekomen, maar zodra we open mogen zal het snel gaan. We zijn heel blij. Ons spaargeld is bijna op, dus we kunnen niet wachten tot de klanten weer komen.”

Als de kappers open gaan, zal dat wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde zijn dat iedereen zich streng aan de coronamaatregelen houdt. “Aan ons de taak om dat goed te reguleren. We zullen opnieuw alleen op afspraak werken met vragenlijsten, mondkapjes en andere hygiënemaatregelen,” aldus Eussen. “Heel Nederland wil naar de kapper, maar de veiligheid staat voorop. Als we dit vertrouwen krijgen van de overheid, willen we dat ook waarmaken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden