PlusNieuws

Amsterdamse actrice Henny Orri (96) overleden

Actrice Henny Orri is dinsdagochtend op 96-jarige leeftijd thuis in Amsterdam overleden. Dat heeft haar kleinzoon, acteur Matteo van der Grijn, laten weten. Orri gold als een van de grande dames van het Nederlandse toneel.

Het Parool
Henny Orri in de serie Hartentroef in 1980 Beeld ANP
Henny Orri in de serie Hartentroef in 1980Beeld ANP

De in Amsterdam geboren Henriëtte Josephine Orri speelde vanaf midden jaren vijftig van de vorige eeuw in tal van toneel-, televisie- en filmproducties. Ze speelde de moeder in Een Bruid in de morgen van Hugo Claus bij de wereldpremière bij het Rotterdams Toneel (1955), de titelrollen in Elektra van Sophocles (1965), Saint Joan van George Bernard Shaw (1966) en Moeder Courage en haar kinderen van Berthold Brecht (1973).

Begin jaren zeventig was ze te zien in de Vara-serie Twee onder een kap met onder meer Jeroen Krabbé en Frits Lambrechts. In 1975 speelde ze in Dokter Pulder zaait papavers, een film van Bert Haanstra.

Orri studeerde in 1947 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Daarna volgden vele rollen in stukken van toneelgroepen als Toneelgroep Centrum en Het Rotterdams Toneel. In 1986 ontving Orri de toneelprijs Theo d’Or voor haar rol in Wings van Arthur Kopit, waarin ze een vrouw met afasie speelde.

Orri was ook stemactrice. Zo sprak ze in 1991 de stem in van Mevrouw Tuit, de theepot uit de Disneyklassieker Belle en het Beest.

In 1994 nam Orri met een stuk van regisseur Theo Kling, sinds 1956 haar echtgenoot, officieel afscheid van het toneel. Maar ze bleef desondanks actief in de theaterwereld. In 2009 speelde ze haar laatste stuk Berm, samen met haar in 2012 overleden dochter Diane Lensink. In 2015 ontving Orri de Blijvend Applaus Prijs, een prijs die podiumkunstenaars ontvangen voor hun gehele oeuvre.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden