Nieuws

Amsterdam subsidieert activiteiten rond 150 jaar afschaffing slavernij

De gemeente Amsterdam stelt in 2023 subsidies beschikbaar voor activiteiten die de afschaffing van de slavernij herdenken. Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en het Caribisch gebied.

Het Parool
Het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Beeld ANP
Het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark.Beeld ANP

Organisaties en bewoners kunnen vanaf vrijdag 9 december subsidie aanvragen als zij iets willen organiseren tijdens het herdenkingsjaar. Voor laagdrempelige en kleinschalige activiteiten zijn subsidies beschikbaar tot 5000 euro. Grotere organisaties, zoals culturele instellingen, kunnen een bedrag tot maximaal 25.000 euro aanvragen om stadsbrede activiteiten te organiseren.

De gemeente schrijft in een verklaring dat Amsterdam een ‘grote rol’ speelde in de slavenhandel en de slavernij. Vorig jaar bood burgemeester Femke Halsema hiervoor excuses aan. In de stad komt ook het nationale slavernijmuseum.

Onderbelichte perspectieven

Wethouder Touria Meliani (Inclusie en Antidiscriminatiebeleid): “Blijvende aandacht is noodzakelijk, zeker omdat nazaten van tot slaaf gemaakten nog altijd te maken hebben met de doorwerking van de slavernij in de vorm van vooroordelen en racisme.”

Door Amsterdammers en organisaties te ondersteunen bij hun ideeën en activiteiten wil de gemeente extra aandacht geven aan onderbelichte perspectieven, nieuwe invalshoeken en meer kennis en begrip.

Formeel is het volgend jaar 160 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft, maar in Suriname moest men daarna nog tien jaar gedwongen werken op de plantages.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden