PlusReportage

Ambassadeur waarschuwt Chinese gemeenschap voor coronavirus

De Chinese ambassadeur in Nederland heeft de viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag vanmiddag aangegrepen om de Chinese gemeenschap te waarschuwen voor het mysterieuze coronavirus.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij vroeg mensen die onlangs in de omgeving van Wuhan zijn geweest om grote evenementen zoals nieuwjaarsfestiviteiten te mijden en direct naar het ziekenhuis te gaan als ze zich niet lekker voelen.

Nu blijkt dat er ook drie besmettingen in Frankrijk zijn, zijn preventieve maatregelen volgens de Chinese ambassadeur Xu Hong extra belangrijk. “Als u zich niet zo lekker voelt, adviseer ik om naar het ziekenhuis te gaan. De ambassade staat klaar voor hulp,” zei hij in zijn toespraak in het Haagse Stadhuis die werd bijgewoond door enkele duizenden Chinezen en Nederlanders.

Over de verspreiding van het virus onderhoudt de Chinese ambassade in Den Haag nauw contact met de Chinese autoriteiten, de Nederlandse overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie, zei hij. “Ik wil benadrukken dat u niet bang hoeft te zijn. Natuurlijk is het wel belangrijk om goed op de hygiëne te letten. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het virus niet naar Nederland komt.”

Mondkapjes

De meeste bezoekers van de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar leken daar ook op te vertrouwen. Waar in veel Chinese steden al dagen geen mondkapjes meer te koop zijn, was er in Den Haag geen enkele te zien. Ineke Thierauf, die samen met een half-Chinese vriendin op een afstandje naar de drakenparade stond te kijken, was er toch niet helemaal gerust op.

“Zoveel Chinezen hier bij elkaar, is dat geen risico? Ik heb destijds ook Mexicaanse griep gehad, daar was ik flink ziek van. Dat sloeg ook op mijn longen. Ik vind het ook gek dat China hele steden afsluit, terwijl reizigers op Schiphol niet eens worden gecontroleerd. Ik vraag me af of het RIVM niet te laconiek met de situatie omgaat.”

“Ik geef vandaag geen enkele Chinees een hand,” zei de Haagse Ruth, die in haar eentje naar de feestelijke opening van het Jaar van de Rat is gekomen omdat ze zich verwant voelt met haar Chinese sterrenbeeld. “Vrienden verklaarden me voor gek dat ik ging. Mijn partner wilde ook niet mee. Maar ik ben niet bang. Ik ga alleen niemand aanraken.”

‘Donkere schaduw’

Volgens de organisatie zijn mensen niet thuisgebleven uit angst voor het coronavirus. “Ik heb niet de indruk dat het minder druk is dan vorig jaar,” aldus woordvoerder Atom Zhou. De organisatie heeft volgens hem geen moment overwogen de festiviteiten af te blazen. “We hebben wel gekeken of er groepen uit Wuhan optreden. Voor de ceremonie zijn dertig artiesten uit China ingevlogen, maar zij komen uit andere gebieden, ver van Wuhan vandaan.”

Namens het kabinet sprak minister Bruno Bruins van Zorg de Chinese gemeenschap toe. “Ik besef heel goed dat het coronavirus een donkere schaduw werpt over de viering van Chinees Nieuwjaar. Velen van u maken zich zorgen om familie of vrienden. Weet dat wij zeer met u meeleven,” zei hij. Minister Bruins heeft de Chinese ambassadeur vandaag kort over het coronavirus gesproken. “Ik heb daarbij aangegeven dat ik het heel belangrijk vind dat China transparant is. Alleen dan kunnen we ons goed voorbereiden,” verklaarde hij.

Niet scannen

De steeds verdere verspreiding van het dodelijke virus uit China is ook volgens de zorgminister geen reden om festiviteiten rond het Chinees Nieuwjaar in Nederland af te blazen. ,,Er zijn geen aanwijzingen dat het virus in Nederland is. Maar we moeten natuurlijk wel alert blijven. Daarom is het goed dat de lijntjes met de Chinese ambassade kort zijn.’’

Voor aanscherping van de veiligheidsmaatregelen, zoals het scannen van passagiers op Schiphol om te controleren of zij koorts hebben, ziet de minister vooralsnog geen aanleiding. “We laten de situatie van dag tot dag door het RIVM monitoren. Het RIVM staat in voortdurend contact met de Europese en Wereldgezondheidsorganisatie. Nederland heeft nauwe economische banden met China. Meer dan duizend Nederlandse bedrijven zijn in China actief, in Nederland studeren vierduizend Chinese studenten. Daarom is het extra belangrijk om alert te zijn.”

Ambassadeur Xu Hong vertrouwt erop dat China de uitbraak van wat inmiddels het Wuhanvirus wordt genoemd snel zal weten te bezweren. Niet alleen vanwege de megalomane maatregelen die de Chinese overheid momenteel treft, zoals het binnen tien dagen uit de grond stampen van een compleet nieuw ziekenhuis en de afsluiting van miljoenensteden. Ook de sterren staan volgens hem gunstig. “We openen vandaag het Jaar van de Rat. Die kenmerkt zich door vitaal te zijn. Het Chinees Nieuwjaar markeert ook het begin van de nieuwe lente. Die brengt nieuwe hoop en kansen met zich mee.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden