Nieuws

‘Ambassade Kabul vroeg kabinet al maanden om evacuatie lokaal personeel’

Het personeel van de Nederlandse ambassade in Kabul smeekte het kabinet al sinds het voorjaar van 2020 om evacuaties voor te bereiden. Desondanks ondernam het kabinet geen actie tot twee dagen voor de val van Kabul, op 15 augustus.

Het Parool
null Beeld AP
Beeld AP

Dat meldt de Volkskrant op basis van correspondentie tussen Kabul en Den Haag die de krant in handen heeft

Al op 9 maart 2020 meldde het ambassadepersoneel aan Buitenlandse Zaken dat het zich zorgen maakte over de veiligheid. Daarna volgden vele brandbrieven.

Er werd ook een evacuatielijst aangeboden met de namen van de zestig inwonende en afhankelijke familieleden die niet tot een ‘kerngezin’ van het ambassadepersoneel hoorden.

Smeek

Maar de verantwoordelijke bewindslieden – minister Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) – weigerden gehoor te geven aan de oproep. Tot vlak voor de val van Kabul was de reactie vanuit Den Haag dat er maximaal drie mensen van deze lijst mee mochten. De ambassade mocht kiezen welke drie, maar ambassadeur Wijgers weigerde te kiezen.

Op 11 mei richtte de ambassadestaf zich direct tot secretaris-generaal Paul Huijts: ze ‘vrezen voor hun leven’ en smeken om samen met hun inwonende familieleden geëvacueerd te worden. Pas op 13 augustus, twee dagen voor de val van Kabul en nadat bleek dat de ambassadeleiding op eigen initiatief toch noodvisa uitdeelde aan alle personeelsleden en hun familie, ging het kabinet overstag.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met de drie bewindslieden over de chaotisch verlopen evacuatie en de evacués die zijn achtergebleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden