Amalia ziet voorlopig af van uitkering: ‘Zonder tegenprestatie vind ik toelage ongemakkelijk’

Prinses Amalia zal de uitkering die ze van de overheid krijgt na haar achttiende verjaardag terugstorten, tot ze klaar is met studeren. Dat laat premier Mark Rutte weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Marlies van Leeuwen en Sami Kappé
Prinses Amalia. Beeld ANP
Prinses Amalia.Beeld ANP

Amalia heeft Rutte gevraagd dat mede te delen. ‘Gisteren heb ik het nieuws gekregen dat ik geslaagd ben voor mijn eindexamen. Ik hoop na de zomervakantie een ‘gap-year’ te nemen en daarna te gaan studeren. Op 7 december 2021 zal ik achttien worden en volgens de wet een uitkering krijgen, een deel als inkomen en een deel als onkostenvergoeding,’ schrijft ze aan hem.

‘Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere coronatijd.’

Onkostenvergoeding

Het tweede deel van haar uitkering, de onkostenvergoeding, stort ze terug zolang ze geen hoge kosten maakt vanuit haar functie als prinses. Rutte schrijft terug dat hij ‘begrip en waardering heeft voor uw persoonlijke overwegingen’. “Ik wens u een mooi tussenjaar toe, en alle wijsheid bij het kiezen van een toekomstige studie,” aldus Rutte.

Kroonprinses Amalia wordt in december 18 jaar en vanaf dat moment ontvangt ze een vergoeding van de staat. Ze krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor ‘personele en materiële ondersteuning’. Dat betekent dat ze van dit bedrag bijvoorbeeld woonruimte en beveiliging moet betalen.

Amalia in haar brief: ‘Op 7 december 2021 zal ik achttien worden en volgens de wet een uitkering krijgen, een deel als inkomen en een deel als onkostenvergoeding.’ Beeld RVD
Amalia in haar brief: ‘Op 7 december 2021 zal ik achttien worden en volgens de wet een uitkering krijgen, een deel als inkomen en een deel als onkostenvergoeding.’Beeld RVD

Studentenvakbond: netjes dat Amalia geld teruggeeft

Tegenover andere studenten is het netjes dat prinses Amalia de uitkering teruggeeft die zij vanaf haar 18e jaar zou ontvangen. Dat zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Veel studenten hebben het inderdaad zwaar, dus het is goed dat niet één iemand meerdere miljoenen opslokt.”

Volgens Muns is het mooi en netjes van de prinses om dit op deze manier te doen. “We hebben allemaal een toelage nodig, maar deze bedragen zijn wel heel erg hoog,” zegt de voorzitter, die vermoedt dat andere 18-jarige studenten geschrokken zullen zijn toen duidelijk werd welk bedrag de prinses zou ontvangen.

ANP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden