Overzicht

Alles wat je tot nu toe moet weten over de verkiezingen

Woensdag stemde Nederland voor de Tweede Kamer. Volgens de prognose van de uitslag heeft de VVD ruim gewonnen, met 35 zetels. D66 is de tweede partij met 23 zetels. Dit is wat we weten over de Tweede Kamerverkiezingen.

Het Parool
Mensen stemmen in de Melkweg. Beeld Nina Schollaardt
Mensen stemmen in de Melkweg.Beeld Nina Schollaardt

D66 wint in Amsterdam

D66 is opnieuw de grootste partij van Amsterdam. De partij kreeg onder leiding van lijsttrekker Sigrid Kaag 22,7 procent van de in de hoofdstad uitgebrachte stemmen.

Bureau Verkiezingen van de gemeente meldt deze resultaten rond 03.00 uur op basis van 85,6 procent van de uitgebrachte stemmen in de stad. De volledige uitslag volgt in de loop van donderdag. Opvallend is ook dat de steun voor GroenLinks bijna halveert, naar 10,2 procent van de stemmen. De VVD verliest en komt van ruim 15 procent in 2017 op 12,6 procent van de stemmen uit.

Nieuwkomer Volt pakt meteen 5,9 procent, ook Bij1 groeit naar dit percentage. Forum krijgt 2,6 procent.

D66 wint strijd om tweede plaats, VVD weer de grootste

De VVD van lijsttrekker Mark Rutte lijkt met afstand de grootste partij van Nederland te zijn geworden. De partij scoort 35 zetels, meldt de verkiezingsdienst van persbureau ANP.

In de nieuwe voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP blijkt dat D66 op 23 zetels uitkomt. Dat is er 1 minder dan tot nu toe berekend was. GroenLinks krijgt er juist weer een zetel bij en komt op 8. DENK gaat van 2 naar 3 en JA21 gaat terug van 4 naar 3. BIJ1 van Sylvana Simons krijgt nu zeker 1 zetel in de Tweede Kamer.

In de nieuwe prognose is Rotterdam meegeteld, maar Leiden en Nissewaard nog niet. Ook de briefstemmen uit het buitenland zijn nog niet meegeteld. Daarom kan nog geen definitieve prognose worden gemaakt.

Nieuwe partijen in de Kamer

In de Tweede Kamer lijken vier nieuwe partijen te komen. Volgens de prognose van ANP krijgt de pro-Europese partij Volt 3 zetels, het rechtse JA21 3, de BoerBurgerBeweging 1 en Bij1 van Sylvana Simons ook 1.

De uitslag

Bekijk op deze kaart de uitslag per gemeente.(Tekst gaat verder onder afbeelding)

De verkiezingen zijn uiteraard landelijk, maar politici houden met grote belangstelling de uitslagen van de lokale stembureaus in de gaten.

De grootste partij zijn in Amsterdam levert tijdens Kamerverkiezingen niets extra’s op, maar het geeft wel een mentale boost. GroenLinks kon de afgelopen jaren steevast rekenen op de koppositie onder kiezers in de hoofdstad maar peilingen wijzen erop dat vandaag ook andere partijen kans maken op die titel.

Opkomst

De opkomst komt nu uit op 79 procent. Dat is minder dan vier jaar geleden toen het 81,4 procent was.

Stemmen in Amsterdam

Amsterdam telde op woensdag meer dan 450 stemlocaties. Sommige stemlocaties waren populairder dan andere. Inwoners van Amsterdam-Noord gingen veel naar de Buiksloterkerk op de Buiksloterdijk. “Mensen zien het toch als een uitje,” vertelde een medewerker.

Verder stonden er lange rijen bij het stemlokaal aan de Haarlemmerdijk en was het Scheepvaartmuseum ook een populaire locatie. De Tolhuistuin maakte van het stemmen een feestje door een silent disco aan te bieden.

Problemen met stembiljetten

Bij verschillende stembureaus in Amsterdam waren woensdag de stembiljetten op. Volgens de gemeente gaat het om ‘enkele’ locaties en werden de biljetten snel weer aangevuld. ‘Het ging veel harder dan verwacht.’

Onrust in het Westerpark bij FvD-karavaan

Woensdagavond trokken honderden FvD-aanhangers naar het Westerpark, waar Thierry Baudets karavaan was geland. Volgens de gemeente Amsterdam zijn de coronaregels overtreden door de FvD-aanhang tijdens een manifestatie in het Westerpark. Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of dit juridische gevolgen gaat hebben voor de organisatoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden