Alleen Wilders wil het leger inzetten bij rellen tegen avondklok

Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt weinig te voelen voor de oproep om het leger in te zetten tegen de avondklokrellen. PVV-leider Geert Wilders bepleit dit, maar staat tamelijk alleen in de Tweede Kamer. Ook het kabinet voelt er (nog) niets voor. Het kabinet gaat, als verzekeraars niet uitkeren, ook de schade van plunderingen en diefstallen vergoeden.

Tobias den Hartog
null Beeld ANP
Beeld ANP

In een debat in de Tweede Kamer onderstreepte Wilders zijn pleidooi nog eens. “Wat we hebben gezien de afgelopen dagen is met geen pen te beschrijven. Nederlandse buurten leken wel oorlogsgebieden. Niemand snapt dat het kabinet dit drie dagen lang uit de hand heeft laten lopen. De politie doet geweldig werk, maar iedereen ziet dat er versterking nodig is.”

Politie kan het aan

Het kabinet voelt er echter weinig voor. Ministers en premier Mark Rutte spraken van ronduit ‘crimineel gedrag’, maar denken dat de politie dit wel aan kan. In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vanmorgen nog dat het leger alleen in beeld komt als het politieapparaat is ‘uitgeput’, maar dat hiervan nog geen sprake is.

Evenmin zou het leger er erg geschikt voor zijn, denkt hij. “Bij inzet zal rekening moeten worden gehouden met het feit dat een groot deel van de (..) krijgsmacht niet getraind en uitgerust is voor openbare orde handhaving in vredestijd.”

Wel leunt de politie een beetje op de Koninklijke Marechaussee en enkele delen van het leger voor ‘specialistische ondersteuning’, zoals de inzet van drones, camera’s of bij logistieke kennis. “Zoals bijvoorbeeld bij de boerenprotesten van vorig jaar,” aldus Grapperhaus.

PvdA, SP en CDA willen het leger niet inzetten. “De burgemeesters geven ook aan dat ze het niet willen, dat ze het niet nodig hebben,” aldus CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam. Volgens SP’er Michiel van Nispen moet de Tweede Kamer een pas op de plek maken. “Deskundigen zeggen dat het leger er niet geschikt voor is. Burgemeesters en de politie zeggen dat het niet nodig is. Wie zijn wij dan om het tegendeel te beweren?”

Geruzie

In het debat nemen partijen elkaar ook de maat over wie de daders zijn en of zij zijn opgehitst door politieke partijen. Tot woede van Denk wees Wilders er op dat er in Rotterdam veel daders ‘veel allochtone komaf’ waren. “Opnieuw voeren zij de boventoon.”

Volgens Denk-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu zet Wilders daarmee groepen tegen elkaar op. “Wilders wil dat relschoppers in de Schilderswijk door de knieën worden geschoten, maar u bent poeslief voor relschoppers in Urk en Duindorp.”

Wilders in reactie tegen Kuzu: “Het zijn allemaal de uwen, wegwezen.”

D66 houdt de PVV juist voor dat een lokale PVV-politicus uit Urk, die ook kandidaat-Kamerlid is, daar opriep dat de avondklok ‘niet te handhaven’. Wilders: “Ik zou die tweet niet hebben gestuurd. Maar wek nou niet de suggestie dat ik het geweld daar, of waar dan ook, niet zou veroordelen.”

Het kabinet gaat, als verzekeraars niet uitkeren, ook de schade van plunderingen en diefstallen vergoeden. Het gaat een speciaal fonds instellen, zei minister Grapperhaus. “Wij kunnen het dan gaan terugvorderen op de daders.”

Winkeliers die een boete hebben gekregen omdat ze na 21.00 uur hun zaak hebben verdedigd, krijgen waarschijnlijk geen boete. “Ik ga hun kwestie nog eens onder de aandacht brengen bij politie en het Openbaar Ministerie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden