Alleen roetveegpieten bij intocht Apeldoorn

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn geen zwarte pieten meer te zien. Sinterklaas wordt alleen begeleid door roetveegpieten. Ook in het Sinterklaasjournaal van de NTR komen alleen roetveegpieten voor.

ANP/Het Parool
In het Sinterklaasjournaal komen alleen roetveegpieten voor. Beeld ANP
In het Sinterklaasjournaal komen alleen roetveegpieten voor.Beeld ANP

Het Sinterklaasjournaal begint op maandag 11 november, de intocht is op zaterdag 16 november.

Sinds 2014 is de NTR bezig het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen. Vorig jaar, in Zaandijk en de Zaanse Schans, had Sinterklaas wel gezelschap van een paar volledig zwart geschminkte pieten.

Het verhaal was dat de pieten steeds meer roet op hun gezicht kregen, en dus zwarter werden, naarmate ze vaker door de schoorsteen waren gegaan. Dat verhaal ‘is leidend en sluit aan bij de traditie, maar dit jaar zijn er dus geen volledig zwart geschminkte roetveegpieten meer’, aldus een woordvoerder van de NTR.

De gemeente Apeldoorn laat op haar website weten: ‘De afgelopen jaren zagen we ook in Apeldoorn een geleidelijke verandering in het uiterlijk van Piet. Dit maakt dat wij geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat’.

In Amsterdam leidde de discussie de afgelopen jaren tot een stapsgewijze verandering van Zwarte Piet. Eerst werden het zwarte kroeshaar, de rode lippen en de oorringen in de ban gedaan, daarna maakten de klassieke Pieten in enkele jaren tijd plaats voor de huidige roetveegpieten.

Kick Out Zwarte Piet: overwinning en historische dag

“Een historische dag voor het land en een grote overwinning voor alle mensen die snakken naar een sinterklaasfeest dat alle kinderen blij maakt,” aldus Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Afriyie zegt ‘wel even bij te moeten komen van dit nieuws’.

“Het is ook een overwinning voor iedereen die deze traditie niet verloren wil zien gaan, maar juist wil zien voortbestaan. Ik denk dat we vandaag een grote stap in die richting hebben gemaakt.” Vorig jaar demonstreerde de actiegroep bij veertien intochten, verspreid over het land.

De NTR zendt zowel de landelijke intocht als het Sinterklaasjournaal uit. “Blijkbaar is de NTR er ook achtergekomen dat het beter kan zonder zwarte pieten.” Afriyie maakt wel een kanttekening: “De landelijke intocht -dit jaar in Apeldoorn- is maar één van de intochten. Bij andere intochten die nog steeds gepaard gaan met zwarte pieten zal mijn actiegroep blijven proberen onze stem te laten horen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden