Alle scholen weer open, maar in kleine groepjes werken lukt nauwelijks

Vrijwel alle basisscholen zijn weer open, maar de worsteling met de coronavoorschriften is groot. Bijna negen op de tien scholen lukt het niet of alleen enigszins om in vaste, kleinere groepjes te werken. Die maatregel moest juist voorkomen dat een hele klas in quarantaine moet als een leerling besmet blijkt met corona.

null Beeld ANP/Sander Koning
Beeld ANP/Sander Koning

Schoolleiders vinden dat dit dringende advies van het ministerie van Onderwijs echter lastig uitvoerbaar, zo blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). Ook kiezen niet alle scholen ervoor om leerlingen van groep 7 en 8 een mondkapje te laten dragen. Op amper de helft van de scholen is dit het geval, meestal alleen in de gangen. Op 66 procent van de scholen dragen leerkrachten een mondkapje, op 33 procent van de scholen gebeurt dat niet.

Afgelopen maandag mochten de basisscholen na een wekenlange sluiting weer open. Maar mede vanwege het winterweer hield op die dag de helft de deuren nog gesloten. Op dinsdag gingen al veel meer scholen open en woensdag bleek 99,9 procent van alle scholen open. Volgens AVS-voorzitter Petra van Haren is dat resultaat ‘prijzenswaardig’. “We zien dat veel scholen ondanks enige risico’s, in het belang van de leerlingen, het gewoon zijn gaan doen.”

Sneltesten

Van de leraren is 92,4 procent op school om les te geven. 6,4 procent van de leerkrachten geeft vanuit huis digitaal onderwijs. 1 procent is niet beschikbaar. Toch pleit Van Haren voor ‘een plek in het vaccinatieprogramma’ voor leraren en ‘direct na de voorjaarsvakantie sneltesten op school’ om de risico’s in te perken.

Gemiddeld ontbreekt op de scholen 2 procent van de leerlingen vanwege klachten die op corona kunnen duiden; kinderen met een snottebel moeten thuisblijven. Tweederde van de scholen zegt ‘goed of voldoende’ zicht te hebben op de voortgang van de leerlingen. Ruim de helft bleef op niveau, 20 procent van de scholieren liep vertraging op en 16 procent had al een achterstand. Ook bleek 11 procent van de kinderen juist sneller vooruit te zijn gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden