Plus

Alle ogen waren gericht op Amalia tijdens Koningsdag

Prinses Amalia speelde een hoofdrol tijdens Koningsdag. Als voorbereiding op haar toekomstige taken, maar ook om jongeren te enthousiasmeren voor de monarchie.

Jeroen Schmale
Prinses Amalia was tijdens Koningsdag in Amersfoort, meer dan andere jaren, zichtbaar voor het publiek en benaderbaar voor de media. Beeld Wire image
Prinses Amalia was tijdens Koningsdag in Amersfoort, meer dan andere jaren, zichtbaar voor het publiek en benaderbaar voor de media.Beeld Wire image

Het was opvallend: overal in Amersfoort waar koning Willem-Alexander en ­koningin Máxima stonden en gingen, werden ze zaterdag ver­gezeld door hun oudste dochter, prinses Amalia (15).

Veel nadrukkelijker dan voorgaande jaren en veel meer dan haar jongere zusjes Alexia en ­Ariane zocht en vond de voorbestemde volgende koningin van Nederland de spotlights, tijdens een editie van Koningsdag die maar om één reden historisch was: haar toekomstige koninkrijk kreeg Amalia urenlang in beeld. Omdat ze niet bij haar jarige vader en stralende moeder weg te krijgen was, maar ook omdat ze uitvoerig betrokken werd in de ­gesprekken die haar ouders voerden met televisieverslaggevers langs de route in Amersfoort.

Onwerkelijk
Eerst met Dionne Stax van de NOS, die Amalia en haar zusjes drie jaar geleden tijdens Koningsdag in Zwolle al wat vragen stelde. Totaal ­onvoorbereid en spontaan klonk het destijds in hofkringen, maar dat waren de media-optredens van Amalia - in Zwolle door Stax nog aangesproken met je, in Amersfoort met u - van ­zaterdag overduidelijk niet.

Even verderop nam Amalia uitgebreid de tijd voor een gesprek met journalisten van RTL en SBS. Ze gaf een eerste inkijkje in haar buiten­gewone ­leven: "Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is, maar ik heb het altijd heel leuk." En ook: "Ik wil mezelf zo goed mogelijk neerzetten. En geen showversie van mezelf."

Historische uitspraken die door de media herhaald zullen worden bij markante momenten in haar leven: wanneer ze 18 wordt, voor haar huwelijk, in portretten rond de troonwisseling, haar vijftigste verjaardag, haar abdicatie en waarschijnlijk ook nog bij haar overlijden.

Waarom zagen en hoorden we dit jaar zo veel meer van onze toekomstige vorstin? Het antwoord is tweeledig: over minder dan duizend dagen, 952 om exact te zijn, wordt Amalia 18 jaar en vanaf dat moment zal ze - mocht er iets met haar vader gebeuren - onmiddellijk plaats­nemen op de troon. Met andere woorden: zulke gesprekjes vallen onder de voorbereiding op haar toekomstige taken.

'Eerste jezelf leren kennen'
Maar er speelt meer: de populariteitsfactor. ­Onderzoeksbureau Ipsos kwam twee weken ­geleden met opmerkelijke cijfers over de populariteit van het koningshuis onder jongeren. Was in 2007 70 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar nog enthousiast over de monarchie, nu is dat percentage geduikeld naar 55.

Tegelijkertijd is er in het hele koninkrijk van de Oranjes een enorme nieuwsgierigheid naar Amalia, de prinses die we vrijwel niet kennen. Berichten over de prinses van Oranje worden meer dan gemiddeld gelezen. Praktisch en ­publicitair is dit dus hét moment om Amalia meer profiel te geven.

Logische vervolgvraag: gaat Nederland de ­komende tijd veel meer van haar zien? In Amersfoort herhaalde koning Willem-Alexander zijn mantra: "Het belangrijkste is om eerst jezelf te leren kennen, voordat je de publieke zaak kunt dienen."

Olympische Spelen
Wellicht ziet hij thuis op paleis Huis ten Bosch een heel zelfbewuste dochter - zo kwam ze ­zaterdag in Amersfoort in elk geval wel over - en neemt hij haar meer en meer mee naar publieke optredens waar jongeren ook op afstemmen. ­Altijd goed en verbindend zijn sport­wedstrijden. Het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk van komende zomer bijvoorbeeld. Waarom niet, met de Oranje Leeuwinnen als favoriet?

En een jaar later: de Olympische Spelen in ­Tokio. Amalia was er in 2014 in Rio de Janeiro al bij, met haar ouders en zusjes op de tribune. Kijk niet gek op als ze haar vader in Japan prominent vergezelt bij de huldiging van een gouden judoka, roeier of wielrenner.

Echt baanbrekend zou het zijn als prinses Amalia zich de komende jaren ook op een ander terrein roert: het klimaat. Een belangrijk onderwerp, dat zeker ook leeft onder Amalia's leeftijdsgenoten. Meer dan tienduizend scholieren trokken begin dit jaar naar het Malieveld in Den Haag, om te demonstreren voor een beter ­klimaat.

Dat beseft Amalia ongetwijfeld ook. En anders de talrijke adviseurs rond haar familie wel

Lees ook: Zo vierde Amsterdam Koningsdag

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden