Update

Alle extra maatregelen voor weekend vol winterweer

Van treinen tot ziekenhuizen en GGD-teststraten: op tal van plekken in Nederland worden extra maatregelen getroffen om het extreme winterweer dat voor komend weekend voorspeld is voor te zijn. Een overzicht.

Paul Ruiter
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het KNMI heeft voor zondag code oranje afgegeven vanwege de hevige sneeuwval die dan verwacht wordt. De ANWB raadt het automobilisten af zondag de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is.

Nederland wacht dit weekend ijzel, sneeuw, vorst en gevoelstemperaturen ver onder het vriespunt. De code oranje wordt zondagnacht om 00.00 uur van kracht, laat het KNMI weten, en geldt voor bijna het hele land, met uitzondering van het noorden.

Op veel plaatsen kan er vijf tot tien centimeter sneeuw vallen. De winterse neerslag gaat zondag gepaard met flinke wind, waardoor de sneeuw kan gaan stuiven en opwaaien tot sneeuwduinen, waarschuwt het weerinstituut.

Tekst gaat verder onder tweet

Code oranje betekent formeel: Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

Zaterdagavond kan het in grote delen van het land glad worden, komende nacht is dat mogelijk al het geval in Groningen, Friesland en op de Waddeneilanden.

Treinen

De Nederlandse Spoorwegen laten vanwege de weersvoorspellingen zaterdag en zondag minder treinen rijden. Daardoor ontstaat er meer ruimte op het spoor, waardoor NS en ProRail mogelijke problemen beter te lijf kunnen gaan.

Dit weekend rijdt zo’n 80 procent van de normale dienstregeling. Dat betekent dat op veel trajecten de treinen elk halfuur rijden in plaats van elk kwartier. Waar treinen normaal elk halfuur rijden, blijft dat zo. Op stations en in treinen staan NS-medewerkers klaar om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Bij ProRail zijn extra monteurs en hulplocomotieven paraat.

NS gaat op alle stations strooien en treinen worden behandeld door anti-icing installaties. De onderkanten van de treinstellen worden met glycol ingespoten zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. “Zo wordt voorkomen dat brokken sneeuw en ijs tussen wissels vallen en daar vastvriezen,” zegt een woordvoerder.

Ook openbaarvervoerbedrijven bereiden zich voor. Hoewel de meeste bedrijven hun dienstregeling nog niet aanpassen, heeft de Haagse vervoerder HTM op voorhand besloten zondag minder bussen en trams in te zetten.

Wegverkeer

De ANWB rekent zondag op meer pechmeldingen. “Al zit het echte venijn maandagochtend in de spits. Dan verwachten we zeshonderd extra pechgevallen,” zegt een woordvoerder. De bezetting is daarom zondag en maandag flink verhoogd.

Bij Rijkswaterstaat zijn ‘alle draaiboeken uit de kast gehaald’ en zijn er 1200 mensen die ingezet kunnen worden, zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). “Er zijn 546 strooiwagens, in twee uur tijd kunnen we 10.000 kilometer weg strooien. Alles is helemaal in paraatheid.” Maar door corona is dat een zwaardere kluif dan in andere jaren. Er rijdt immers minder verkeer om het strooizout in te rijden en dus is het oppassen geblazen voor wie toch de weg op moet.

Zodra er meer dan 1 centimeter is gevallen gaan de strooiwagens de weg op. Eentje schuift de sneeuw weg en een tweede die erachter rijdt probeert het wegdek zo goed mogelijk schoon te vegen. “Dat schoonmaken zal meer moeite kosten nu er te weinig verkeer is om de pekel goed in te rijden,” zegt een woordvoerder.

Minister van Nieuwenhuizen roept Nederlanders op extra voorzichtig te zijn dit weekeinde. “Ga niet de weg op als dat niet hoeft. Zeker mensen zonder winterbanden op de auto,” benadrukt de bewindsvrouw. “Maar ook te voet. Zorg voor schoenen met een stevig profiel.”

Ook regionaal worden de strooidiensten in opperste staat van paraatheid gebracht. Alleen al de provincie Noord-Brabant heeft dit weekend negentig wagens rondrijden om te strooien en sneeuw te schuiven. Inclusief het materieel van gemeenten (lokale wegen) en Rijkswaterstaat (snelwegen) rijdt er een veelvoud aan voertuigen rond.

Teststraten

Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle teststraten van de GGD’en in het land zijn zondag dicht, meldt GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD’en.

In totaal moet voor zo’n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen. Mogelijk gaat het niet lukken om al die mensen op tijd af te bellen. GGD-GHOR roept mensen die geen telefoontje krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. “Ook na het weekend zullen wij voor u nog een nieuwe afspraak maken.”

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Gelderland verwachten dit weekend meer mensen te zien door het winterweer. Ze houden rekening met een forse toename van mensen met letsel door kou, sneeuw en gladheid. En daaruit voortvloeiend een grote druk op de afdeling spoedeisende hulp.

“Daarvan hebben we maandag al een voorproefje gehad. Toen was glad en was het heel druk op de spoedeisende hulp. Veel mensen met gebroken polsen en enkels. We stellen ons er op in en zorgen voor voldoende personeel,” licht een woordvoerder van het St. Jansdal in Harderwijk toe. Bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch is de gipskamer ingeseind dat het ‘mogelijk extra druk wordt’.

Eerder waarschuwde premier Mark Rutte Nederlanders al vooral niet te vallen op natuurijs. “Doe voorzichtig. Ziekenhuizen zitten niet te wachten op botbreuken.” Zij hebben het door corona al erg druk namelijk. De landelijke organisatie van gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland, zei eerder dat teststraten en vaccinatielocaties zo veel mogelijk open blijven en dat medewerkers alles op alles zetten om de plekken bereikbaar te houden.

Er wordt sneeuwgeruimd en zout gestrooid, op sommige plekken kunnen mensen in hun auto of binnen wachten, de openingstijden worden waar nodig aangepast, er zijn locaties waar chocolademelk of muziek is geregeld en voor mensen die slecht ter been zijn staan soms rolstoelen klaar. En als mensen zich echt niet veilig voelen, mogen ze het afsprakennummer bellen om hun afspraak te verzetten.

Daklozen

Hulpverleners gaan in Amsterdam vanwege de weersvoorspellingen actief op zoek naar daklozen die buiten slapen, om ze over te halen naar de opvang te komen. Tegelijkertijd bereiden de opvanglocaties in de hoofdstad zich voor op extra dak- en thuislozen die met het koude weer naar de opvang komen.

Maaltijdbezorging

Als het niet meer veilig is om voor maaltijdbezorgers de weg op te gaan dit weekend, zal Thuisbezorgd.nl de service stopzetten, laat een woordvoerder weten. “Ik denk dat het zondag wel reëel is om je af te vragen of je mensen op de fiets door de sneeuw moet laten gaan,” zo klinkt het. Thuisbezorgd zegt de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten te houden maar niet op voorhand al maatregelen te nemen.

Sport

Voor meerdere sportevenementen zijn de aanvangstijden dit weekeinde vanwege het verwachte winterweer gewijzigd. De KNVB heeft de eredivisieduels van zaterdagavond door de verwachte sneeuwval in de avond verschoven naar de middag. Het gaat om PEC Zwolle - RKC Waalwijk (naar 14.00 uur), FC Emmen - AZ (naar 14.00 uur) en Heerenveen-Vitesse (naar 16.30 uur). PSV-FC Twente blijft zaterdag wel op het aanvankelijke aanvangstijdstip van 16.30 uur staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden