Nieuws

Ali B ook vervolgd voor seksueel ontoelaatbaar gedrag bij Ellen ten Damme

Een van de drie zaken waarvoor rapper Ali B wordt vervolgd, draait om zangeres Ellen ten Damme. Zij deed geen aangifte, maar maakte wel melding van seksueel ongewenst gedrag van Ali B. Justitie heeft nu toch besloten de zanger ook voor haar zaak te vervolgen.

Victor Schildkamp en Raymond Boere
ALi B wordt nu ook vervolgd seksueel ontoelaatbaar gedrag bij Ellen ten Damme. Beeld Brunopress
ALi B wordt nu ook vervolgd seksueel ontoelaatbaar gedrag bij Ellen ten Damme.Beeld Brunopress

Ellen ten Damme wil niet reageren op het nieuws, maar duidelijk is dat de 55-jarige zangeres gemengde gevoelens heeft bij de situatie. Aan de ene kant ondersteunt ze de zaak tegen Ali, aan de andere kant zit ze niet te wachten op de publiciteit rond de rechtszaak; mede omdat daar tot in detail de onaangename ervaring zal worden besproken die zij in 2014 had met Ali B zou hebben gehad.

Ten Damme werd enkele weken geleden wel op de hoogte gebracht van het besluit van het Openbaar Ministerie. Gisteren maakte justitie bekend Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen te vervolgen in het kader van de zedenzaak rond talentenjacht The Voice of Holland.

Bewust geen aangifte

De zangeres maakte vorig jaar april bij de politie melding van de nare ervaring die ze had met Ali B. Ze deed welbewust geen aangifte, maar wilde de slachtoffers die dat wel hadden gedaan een hart onder de riem steken, zo verklaarde ze. “Ik zelf heb er helemaal niks aan om dat te doen. Maar in het kader van het algemeen belang, denk ik wel dat ik iets moet doen.”

Hoewel er dus geen aangifte ligt, besloot het OM toch de melding mee te nemen in het onderzoek en Ali B, en hem daar nu ook voor te vervolgen. Het zou gaan om verkrachting, al houdt justitie het op ‘een zedenfeit’.

Ten Damme vertelde vorig jaar april dat het ging om een incident uit 2014, dat plaatsvond rond de opnames van tv-programma Ali B en de Muziekkaravaan. Ze praatte er voor het eerst over in een tv-uitzending van De Geknipte Gast, overigens zonder de naam van Ali B te noemen. Later noemde ze hem in een podcast met Sietse Huisman wel. “Er is een verhaal van mij dat helemaal geen geheim was en dat ik destijds ook heb verteld in mijn omgeving. Dat gaat over Ali B. Ik vind hem echt een lul. Hij spoort echt voor geen meter en daar heb ik dus ook een verhaal over,” zei ze destijds.

Wat er precies is gebeurd, zegt Ten Damme niet. Wel zegt ze na het voorval in de war geweest te zijn, en dacht ze weken na over wat ze ermee moest. Ten Damme was kwaad, stelt ze, vooral omdat Ali B volgens haar na afloop deed alsof zijn neus bloedde.

Opnames gaan door

Nadat het verhaal van Ten Damme naar buiten kwam, reageerde Ali B zelf ook uitgebreid op de beschuldigingen. Volgens hem is er niets van waar en ‘wordt iets wat een vrolijke, onschuldige flirt was nu lelijk gemaakt en verdraaid.’ Volgens B heeft hij met Ten Damme ‘wat geflirt en gezoend, zoals ze dat eerder ook al eens deden, vrijwillig en als twee volwassen mensen.’ “Als ze mij zo’n lul vindt, waarom vraagt ze mij in 2018 dan persoonlijk om naar haar show in Carré te komen, en waarom nodig ze mij in 2020 uit in haar kleedkamer in Apeldoorn, waar we vervolgens een uur lang met elkaar lachen, knuffelen en goede gesprekken hebben? Ik snap er echt niks van.”

In het kamp van Ali B houdt men nu de kaken op elkaar over de zaak Ellen ten Damme. De dag na de genoemde ‘nare ervaring’ gingen de opnames van het programma destijds gewoon door.

Ali B zei dinsdag na het besluit van het OM om hem te vervolgen, dat er met de slachtoffers een mediationtraject is ingezet. Daar zou ook Ellen ten Damme bij betrokken zijn, al heeft er voor zover bekend nog geen gesprek tussen beiden plaatsgevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden