Al 323.000 telefoontjes voor coronatest: ‘Systemen overbelast’

Het landelijke coronatest afsprakennummer (0800-1202), waar iedereen met klachten van het coronavirus zich sinds maandag kan melden om getest te worden, is op de eerste dag massaal gebeld.

Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto bij het Amsterdam UMC, locatie AMC.  Beeld ANP
Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto bij het Amsterdam UMC, locatie AMC.Beeld ANP

Doordat mensen meerdere keren probeerden te bellen ontstond een toestroom van 323.000 telefoontjes. Telefoontjes werden weggehouden, omdat de lijn anders plat zou gaan.

Dat blijkt uit cijfers van de landelijke GGD Ghor, de vereniging voor publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. De toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan voorzien.

Opstartproblemen

Door opstartproblemen in de ochtend en de enorme toestroom van bellers, is het aantal ingeplande testen op de eerste dag volgens de landelijke GGD ‘lager dan de verwachting’. Er werden uiteindelijk 5478 afspraken gemaakt om een test te doen bij één van de ruim tachtig teststraten in Nederland. Daarvan zijn maandag gelijk al 1146 personen getest. De GGD’en verwachten dat de komende dagen het aantal afspraken en tests zal toenemen.

Dat het aantal gemaakte afspraken zoveel lager ligt dan het aantal telefoontjes naar het nieuwe nummer komt volgens een GGD-woordvoerder doordat ‘de telefoontjes werden weggehouden’. “Anders was het systeem plat gegaan,” verklaart woordvoerder Sonja Kloppenburg van de GGD Ghor.

De landelijke GGD doet de dringende oproep om ‘alleen te bellen met klachten passend bij het coronavirus’. “Het is belangrijk dat mensen mét klachten van het coronavirus, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging, snel bij één van de GGD’en terecht kunnen voor een test. Daarom een dringende oproep aan mensen zónder klachten of met algemene vragen om het afsprakennummer niet te bellen,” laat de landelijke GGD weten.

Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto. Beeld ANP
Drive-in waar medewerkers getest worden op corona vanuit hun auto.Beeld ANP

Volgens de GGD belde maandag één op de vier mensen met algemene vragen. Daarvoor is het nummer 0800-1351. “Ik benadruk graag nogmaals dat deze test alleen laat zien of je op dit moment besmet bent met het virus, niet of je het al gehad hebt,” aldus Sjaak de Gouw, portefeuillehouder Infectieziektebestrijding van GGD Ghor Nederland.

Langere wachttijden

Dinsdag is het callcenter – net als iedere dag – weer bereikbaar van 8.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds om afspraken te maken. Aan de hand van deze eerste dag verwachten de GGD’en ook de komende dagen nog grote drukte en mogelijk langere wachttijden bij het landelijke afsprakennummer.

De Gouw, die ook directeur is van de GGD Hollands Midden: “Iedere persoon die zorgen heeft en lang moet wachten, is er één te veel, dus we hopen dat we de komende dagen alle mensen die klachten hebben passend bij het coronavirus en die getest willen worden, te woord kunnen staan en voor hen een afspraak in kunnen plannen.”

Ondanks het feit dat het Tweede Pinksterdag was, was het al direct een grote drukte bij de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. Wie belt kreeg te horen dat ‘al onze medewerkers’ op dit moment in gesprek zijn en ‘we u zo snel mogelijk te woord zullen staan’.

Dinsdag is al de eerste drukte te zien bij de teststraten zelf. De teststraat van de GGD Utrecht in Houten draait volgens de GGD ‘op volle toeren’.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid riep vorige week juist mensen op om zich al bij milde klachten op corona te laten testen. “Dat kan bij koorts, maar óók bij alleen klachten als hoesten, niezen en kortademigheid. Ook daarbij geldt: ‘Blijf thuis, en laat je testen!”

De Jonge: “Deze test is om te kijken of je nú besmet bent. Juist door iedereen met klachten te testen weten we snel waar het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het ook direct de kop indrukken en zo verdere verspreiding voorkomen.” Zo probeert het kabinet te voorkomen dat er een tweede golf coronabesmettingen komt.

48 uur

Binnen 48 uur na de test worden mensen volgens de GGD gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting, start de GGD een bron- en contactonderzoek. Nauwe contacten die uit dat onderzoek naar voren komen, worden ook gevraagd om twee weken thuis te blijven en te rapporteren over mogelijke gezondheidsklachten.

“Het is goed dat we nu dit bron- en contactonderzoek instellen en die screening toch op peil brengen,” zegt viroloog Ab Osterhaus. “Dat is belangrijk. Het vervelende bij dit virus is alleen dat sommigen al een paar dagen voor de eerste symptomen besmettelijk zijn.” Dat maakt snelle opsporing lastig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden