Akzo accepteert nederlaag in strijd met aartsrivaal PPG

Akzo Nobel ziet toch af van de overname van het Finse Tikkurila. Het Nederlandse verfconcern strijkt de vlag in de strijd met de Amerikaanse aartsrivaal PPG.

Herman Stil
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Akzo deed half januari een bod van 1,4 miljard euro voor de Finse branchegenoot, nadat het bedrijf eind vorig jaar de overnamedans startte door in het geheim gesprekken te voeren met Tikkurila. Dat triggerde het Amerikaanse PPG (Histor en Rambo) om een eerste openbaar bod van 1,2 miljard euro uit te brengen.

De biedingsoorlog is pikant, omdat PPG en Akzo (ondermeer Sikkens, Flexa en Cetabever) in 2017 een felle overlevingsstrijd uitvochten. De Amerikanen probeerden toen, uiteindelijk tevergeefs, op agressieve wijze Nobel in te lijven.

Eind vorige week bracht PPG een nieuw bod van 1,5 miljard euro op de Finnen uit en verzekerde zich van steun van de Tikkuriladirectie en een grote groep aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf.

Maandagochtend besloot Akzo daarom de strijd te staken. Een verhoging van het bod voldoet volgens topman Thierry Vanlancker niet aan de voorwaarden die het concern aan investeringen stelt.

Biedingsoorlog

De Amerikanen betalen nu 26 procent meer voor de Finnen dan de beurswaarde van het bedrijf voordat de biedingsoorlog begon. Vanlancker ontkende vorige maand dat het tegenbod om een wraakactie jegens PPG zou gaan, bedoeld om de overnameprijs voor de Amerikanen op te jagen.

“We nemen bij elk van onze overnames uitsluitend rationele besluiten,” aldus de topman. “De relatie met PPG is hier geen issue. Het is geen defensieve stap. Als een branchegenoot in het spel komt, ontstaat een mogelijkheid voor ons.”

Akzo was bereid na een aankoop van Tikkurila een deel van haar Noordse activiteiten te verkopen aan Hempel, een Deense fabrikant van industriële coatings. Die deal gaat nu niet door.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden