Ajax eert Heerenveen voor hulp aan jeugdspelers in Hongerwinter

Het bestuur van Ajax gaat iets terugdoen voor de hulp die vv Heerenveen in de Hongerwinter in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog aan Amsterdamse jeugdvoetballers heeft gegeven.

Het Parool
Het blijvende aandenken moet mogelijk voor de ingang van het Abe Lenstra Stadion worden geplaatst.  Beeld ANP
Het blijvende aandenken moet mogelijk voor de ingang van het Abe Lenstra Stadion worden geplaatst.Beeld ANP

Op initiatief van vv Heerenveen werden in de winter van 1944-1945 jonge Amsterdamse voetballers naar Heerenveen overgebracht om aan te sterken. In totaal verbleven 86 aspiranten (12-14 jaar) van Ajax, DWS, De Volewijckers en Blauw Wit bij pleeggezinnen in Heerenveen.

In Het Parool verscheen in maart een verhaal over de voetballers die tijdens de Hongerwinter in Heerenveen verbleven.

Ajax wil 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een blijvend aandenken schenken aan SC Heerenveen. Dat zou bij de ingang van het Abe Lenstra stadion of elders kunnen worden geplaatst. Ajax wil de drie andere Amsterdamse clubs bij het initiatief betrekken. De recordkampioen betaalt alles en wil het eerstvolgende bezoek aan Heerenveen aangrijpen om bij deze periode stil te staan.

Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax kende het verhaal niet, maar werd op de hoogte gebracht door auteur Jaap Visser van Kick Uitgevers. De oud-doelman raakte ervan onder de indruk. Visser beschrijft de kwestie in het officiële jubileumboek van vv en SC Heerenveen, dat vrijdagmiddag in het Abe Lenstra stadion wordt gepresenteerd.

Ook Abe Lenstra en zijn vrouw Hiltje namen twee jongens in huis. Hun jongste dochter Janneke Lenstra doet in het boek een oproep om de belangstelling voor de humanitaire oorlogsoperatie levend te houden voor de kinderen van nu. Ze zegt: “Ik ben geweldig trots op mijn vader om wat hij heeft gepresteerd op het voetbalveld, maar ook om zijn rol als pleegvader in de oorlog.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden