‘AIVD keurde onveilige informatiesystemen Buitenlandse Zaken onder druk goed’

De AIVD heeft onder druk van het ministerie van Buitenlandse Zaken informatiesystemen goedgekeurd ondanks gebreken in de beveiliging. De inlichtingendienst zegt daarbij een afweging te hebben gemaakt tussen ‘het belang van de veiligheid en de operationele continuïteit van de organisatie’.

Ambtenaren van Buitenlandse Zaken blijven ondanks de problemen vertrouwelijke informatie rondsturen om de organisatie draaiende te houden. Beeld AFP
Ambtenaren van Buitenlandse Zaken blijven ondanks de problemen vertrouwelijke informatie rondsturen om de organisatie draaiende te houden.Beeld AFP

Dat schrijft de Volkskrant. Onder ambtenaren van Buitenlandse Zaken neemt de onrust over de aanhoudende veiligheidsproblemen toe, zeggen bronnen bij het ministerie en de inlichtingendienst tegen de krant. Ambtenaren blijven ondanks de problemen vertrouwelijke informatie rondsturen om de organisatie draaiende te houden.

Overleg met internationale partners geldt als kerntaak voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Geregeld wordt vertrouwelijke informatie uitgewisseld, onder meer met de EU en de Navo. In een reactie schrijft de AIVD zijn taken als toezichthouder onafhankelijk uit te voeren. “Daarbij wordt altijd een afweging gemaakt tussen het belang van de veiligheid en de operationele continuïteit van een organisatie.”

De dienst zegt geen goedkeuring te geven aan systemen die ‘niet aan de beveiligingseisen voldoen’, maar erkent wel meerdere keren ‘een tijdelijke goedkeuring’ te hebben verleend. Onafhankelijke inspecteurs van de Auditdienst Rijk constateerden vorig jaar al dat dit niet de bedoeling is. Ook zijn sommige communicatiesystemen al jaren niet door de AIVD getoetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden