Agressie tegen politie in 2018 flink gestegen

Het aantal gevallen van fysiek en verbaal geweld tegen de politie in Nederland is in 2018 met 11 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Uit cijfers van de politie blijkt dat er bijna 29 gevallen van geweld per dag zijn. In het uitgaansleven nam het aantal met 40 procent toe.

Politie komt in actie tegen Engelse voetbalsupporters op de Wallen. Beeld ANP

Vorig jaar werden totaal bijna 10.600 zaken geregistreerd. In vrijwel alle categorieën steeg het aantal geweldsincidenten. De politie wordt het vaakst fysiek bejegend wanneer iemand zich verzet bij aanhouding (2600 keer), gevolgd door uitgaansgeweld (1400) en situaties in het verkeer (800). In de categorie verbaal geweld, waartoe bedreiging en belediging behoren, telde de politie bijna 5000 gevallen.

Ook bij de ernstigste vormen van geweld stegen de cijfers in bijna alle categorieën. De acht pogingen om een agent te vermoorden zijn een verdubbeling, en het aantal pogingen tot doodslag steeg van 145 naar 166. Het aantal keren dat iemand inreed met een voertuig op politiemensen en het aantal zware mishandelingen daalden wel, met bijna de helft. In 630 gevallen werd geweld gepleegd door een verwarde persoon. Dat is ruim honderd keer vaker dan een jaar eerder.

Het geweld is volgens de politie niet toe te schrijven aan een bepaalde dadergroep. "Uit de cijfers blijkt dat politiemensen vooral tijdens festiviteiten en in uitgaansgebieden vaker met geweld tegen hen te maken krijgen. Hetzelfde geldt voor agressie en geweld bij verzet tegen een aanhouding. Vaak zijn drank en drugs in het spel en zien we dat mensen een kort lontje hebben," aldus Ruud Verkuijlen, programmamanager GTPA (Geweld tegen politieambtenaren).

Wetswijziging

"Laat politiemensen gewoon hun belangrijke werk doen," zegt Verkuijlen. "Het opleggen van afschrikwekkende straffen kan daar een bijdrage aan leveren." De programmamanager doelt op het plan van de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om plegers van geweld tegen de politie harder aan te pakken.

Ook de Centrale Ondernemingsraad van de politie staat achter de voorgenomen wetswijziging. COR-voorzitter Rob den Besten: "Het geweld tegen hulpverleners moet echt stoppen. Straffen kunnen daarbij helpen, maar de maatschappelijk discussie zeker ook.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden