Plus

Agenten blij met taser als wapen, helpt met daadkrachtiger optreden

Agenten vinden het stroomstootwapen een geweldig wapen. Dankzij hun taser gaan politiemensen zelfverzekerder de straat op en grijpen ze daadkrachtiger in om gewelddadige mensen onder controle te krijgen.

Henk van Gelder
Een taser in een holster bij een politieagent.  Beeld ANP / Jeffrey Groeneweg
Een taser in een holster bij een politieagent.Beeld ANP / Jeffrey Groeneweg

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Geweldig of gevaarlijk?’ van de Politieacademie, dat donderdag verschijnt. “De taser blijft een ingrijpend geweldsmiddel,” waarschuwt onderzoeker Otto Adang. “Het moet terughoudend worden ingezet. “De stroomstoot veroorzaakt veel pijn, mensen raken kortstondig verlamd en dat geeft grote risico’s voor kwetsbare personen.”

Ingevoerd

Het stroomstootwapen wordt dit jaar landelijk ingevoerd, nadat vanaf 2017 uitgebreid is proefgedraaid in Zwolle, Amersfoort en Rotterdam. Inmiddels wordt er overal druk getraind. De gele Taser X2 vuurt pijltjes met stroomdraden af, maar kan ook direct een stroomstoot geven.

Adang onderzocht de voor- en nadelen. Bij juist gebruik, zo benadrukt de politiewetenschapper, is het stroomstootwapen een waardevolle aanvulling op de andere wapens die agenten al hebben, zoals de wapenstok, pepperspray, diensthond en vuurwapen.

Pijn

De taser veroorzaakt veel pijn, maar leidt bij gezonde mensen niet tot ernstig letsel. Wel bepleit Adang voor uiterste terughoudendheid om het tegen kwetsbare personen te gebruiken. Zij lopen mogelijk extra risico op overlijden of psychische problemen.

Tussen februari 2020 en januari 2022 is het wapen 332 keer gebruikt door 115 agenten in 319 gevaarlijke situaties, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Daarbij werd er 156 keer daadwerkelijk afgevuurd, in 38 gevallen twee keer. Driekwart van de personen die echt onder stroom werden gezet, bleek onder invloed van alcohol, drugs. Een kwart verkeerde in een psychisch labiele toestand.

Dreigen is voldoende

Dreigen is echter meestal voldoende, zo ervaren agenten. In ruim 60 procent van alle gevaarlijke situaties gaven mensen zich direct gewonnen. Cijfers over dit jaar, nu het stroomstootwapen officieel tot de gereedschapskist van de agent behoort, zijn nog niet bekend.

Begin juli overleed voor het eerst in Nederland een persoon in een situatie waarbij ook een taser werd gebruikt. Het incident in Franeker wordt door de Rijksrecherche onderzocht. Mensenrechtenorganisaties zijn zeer kritisch op de invoering. Zij vinden het wapen te gevaarlijk en achten de kans op marteling veel te groot.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden