AFM: registreer studieschulden bij BKR

Als het aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ligt worden studieschulden voortaan beter geregistreerd in een voor hypotheekverstrekkers toegankelijk systeem, zoals het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarmee kan voorkomen worden dat mensen met te veel schulden een te hoge hypotheek krijgen.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Huizenkopers en leningnemers zijn al verplicht een eventuele studieschuld op te geven als ze bij de bank aankloppen, maar deze wordt volgens financieel toezichthouder AFM nog altijd niet vastgelegd, terwijl dat met andere schulden wel gebeurt.

AFM doet de oproep aan de politiek in haar jaarlijkse wetgevingsbrief waarin de toezichthouder aangeeft welke thema’s het graag wettelijk vastgelegd zou zien. Volgens de waakhond is het nu nog heel moeilijk voor hypotheekverstrekkers om inzicht te krijgen in de studieschuld van mensen. Daardoor zouden zij een hogere hypotheek krijgen dan goed voor ze is.

Er zijn volgens de AFM ook aanwijzingen dat bij een deel van de mensen die schuld helemaal niet wordt meegenomen, terwijl de gemiddelde studieschuld wel stijgt. Zo’n 15 procent van de mensen zou de studieschuld niet opgeven, ook al is dat verplicht. Met een voor hypotheekverstrekkers toegankelijk systeem is dat beter te controleren.

Extra drempel

Veel starters hebben het momenteel al moeilijk op de huizenmarkt, vanwege de snel stijgende prijzen en de aangescherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek. Als het voorstel van de AFM wordt overgenomen zou dat een extra drempel voor jongeren kunnen vormen om een woning te kopen.

Demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven ziet er dan ook niets in om studieschulden te melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). “Ik herhaal het nog maar een keer: het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft zodat iedereen kan blijven studeren. Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen.”

Ook studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ziet niets in de AFM-eis. Een BKR-registratie van de studieschuld studenten nog verder van de koop van een starterswoning brengen.

“Het leenstelsel en de huidige woningmarkt zijn op zichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten, we moeten hen niet nog verder afrekenen voor het feit dat ze moeten lenen voor hun studie,” zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban. “BKR-registratie van studieschulden breekt beloftes gedaan bij de invoering van het leenstelsel, een stelsel waardoor het kopen van een huis al enorm lastig is voor studenten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden