Afgelopen week 55.097 besmettingen, iets meer dan een week eerder

De afgelopen zeven dagen ontvingen 55.097 mensen een positieve testuitslag van de GGD. Dat zijn er 884 meer dan een week eerder. In de afgelopen 24 uur zijn 5373 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag. Vorige week meldde het RIVM 53.981 nieuwe besmettingen. Tussen 21 april en 27 april zijn er dus 884 meer mensen positief getest dan de week ervoor.

Van het aantal afgenomen testen is 10,6 procent positief. Dit is meer dan een week geleden, toen 10,1 procent van de testen resulteerde in een positieve uitslag.

Het aantal coronabesmettingen nam in bijna alle leeftijdsgroepen toe, behalve in die van 70 tot en met 79. In de leeftijdsgroep 0 tot en met 12 jaar was de stijging van het aantal meldingen het grootst: 12 procent in vergelijking met de week ervoor.

Dagcijfers

In de afgelopen 24 uur zijn 5373 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Een dag eerder waren dat er nog 6257. Er is voor de vijfde dag op rij een daling zichtbaar in het aantal besmettingen.

Het aantal is mogelijk lager door een technische storing bij de GGD’s in de nacht van 26 op 27 april, zegt het RIVM. Dat betekent dat er mogelijk meer coronabesmettingen zijn vastgesteld dan nu gemeld. Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is volgens een woordvoerder niet te zeggen. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.

Ook voor de storing was het aantal nieuwe besmettingen aan het dalen. Vooral voor het weekend werden veel besmettingen gemeld: donderdag 9.598 en vrijdag 9.257. Het aantal positieve tests ligt in het begin van de week altijd lager dan later in de week.

In Amsterdam zijn afgelopen etmaal 207 nieuwe besmettingen gemeld.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw gegroeid. In totaal zijn nu 2597 patiënten met Covid-19 opgenomen, 25 meer dan maandag (2572). Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er zijn 57 nieuwe coronapatiënten op de ic’s terechtgekomen, flink meer dan maandag. Het aantal mensen op de ic’s groeit daarmee met 7. In totaal liggen nu 820 mensen met corona op de ic’s. Dit aantal schommelt de laatste dagen. Maandag nam het aantal met 28 af, zondag nam het juist toe met 25.

Die schommelingen kunnen te maken hebben met het aantal mensen dat de ic’s verlaat. Dat kunnen er de ene dag meer zijn dan de andere dag, doordat sommige mensen korter op de ic liggen dan andere mensen. Daarnaast is de uitstroom ook afhankelijk van de capaciteit op de verpleegafdelingen. Als die voller liggen, kunnen minder mensen van de ic terug naar de afdeling.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten ook toe, met 18 tot in totaal 1777 patiënten.

Sterfgevallen

In de afgelopen 24 uur werden 31 corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Een dag eerder waren dit er 13. Deze cijfers worden soms met enige vertraging doorgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden