PlusNieuws

Advocaten Nabil B.: ‘Peter R. de Vries liet beveiliging zitten door moeizame omgang met OM’

Door een ruzieachtige sfeer tussen het OM en Peter R. de Vries kwam de beveiliging van de vermoorde misdaadjournalist maar niet van de grond. Dat zeggen de advocaten uit het verdedigingsteam van kroongetuige Nabil B.

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo geven een persconferentie.  Beeld ANP
Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo geven een persconferentie.Beeld ANP

Onno de Jong en Peter Schouten, de advocaten van kroongetuige Nabil B., liggen hopeloos overhoop met minister Grapperhaus van Justitie over het onderzoek naar de beveiliging van Peter R. de Vries. Een gesprek tussen de advocaten en de secretaris-generaal van het ministerie heeft de partijen geen stap dichter bij elkaar ­gebracht.

De Jong en Schouten willen dat een onafhankelijke voorzitter het onderzoek leidt. Bovendien moeten in datzelfde onderzoek ook de moorden op de broer van Nabil B. en advocaat Derk Wiersum worden meegenomen. Maar het ministerie voelt daar niets voor: Grapperhaus houdt vast aan Tjibbe Joustra, de oud-NCTV-topman (Nationaal Coördinator Terrorisme­bestrijding en Veiligheid) als voorzitter van de onderzoekscommissie.

De Jong en Schouten vinden dat Joustra geen onafhankelijk onderzoek kan doen omdat de NCTV medeverantwoordelijk was voor de beveiliging van De Vries.

In een persconferentie haalden de advocaten gisteren hard uit naar Grapperhaus, het Openbaar Ministerie (OM) en de NCTV. “Er werd onvoldoende naar ons geluisterd,” zei Schouten, die nu net als De Jong strenge persoonsbeveiliging heeft. “Zelfs tot op de dag van vandaag, na de dood van Peter, is het allemaal nog steeds onvoldoende.” Zo zouden andere betrokkenen in het Marengoproces – waarin Nabil B. kroon­getuige is – nog altijd niet op voldoende steun kunnen rekenen.

‘Nare sfeer’

Schouten klapte uit de school over eerdere gesprekken tussen Peter R. de Vries en het OM over zijn beveiliging. “Bij deze gesprekken is een nare sfeer ontstaan,” aldus de advocaat. “Wij zijn ervan overtuigd dat Peter weinig zin had om te praten over zijn beveiliging omdat er zo ­vervelend werd gereageerd. Er was veel animositeit, omdat wij heel erg kritisch waren.”

Schouten haalde een gesprek aan met een hoofdofficier die over de beveiliging ging. “Ik somde een heel lijstje op met zaken die niet goed zijn gelopen. Daarop zei die hoofdofficier tegen mij: ‘Misschien moet jij even naar een psycholoog.’ Daarop antwoordde ik: ‘Nou, ga jij dan ook naar een psycholoog dan zien we aan het eind wie van de twee gekker is.’ Die sfeer zit dus heel erg in de onderhandelingen,” aldus Schouten. “Dat heeft er uiteindelijk ook toe geleid dat ­Peter zoiets had van: daar heb ik geen interesse meer in, om met die mensen om tafel te zitten.”

Schouten bevestigde dat het Peter R. de Vries zélf was die geen persoonsbeveiliging wilde. “Maar Peter voerde wel gesprekken met een ­veiligheidsexpert van het parket Midden-­Nederland over het soort beveiliging dat wél kon worden aangeboden.” Of die gesprekken ergens toe hebben geleid, is onduidelijk. Wel zou De Vries hebben gezien dat zijn kantoor in de gaten werd gehouden door de politie.

Signalen negeren

Het advocatenduo vindt dat niet duidelijk is wie nou precies verantwoordelijk is voor de beveiliging van bedreigde personen in het Marengo­proces. Schouten: “De reactie van de overheid na de moordaanslag op Peter was: ‘Oef, dat was een slechte dag’. Terwijl er iemand dood is.

Wij zien het veel meer als: al die tijd blijven jullie­ ­signalen negeren en is er niemand die ­aangewezen kan worden als degene die dit niet goed heeft uitgevoerd. Er wordt heel veel onduidelijk gecommuniceerd.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten er ‘alle vertrouwen’ in te hebben dat het huidige onderzoek naar de beveiliging van De Vries ‘onafhankelijk en kritisch’ gaat verlopen. Komend najaar moeten de resultaten bekend zijn, zo verwacht het ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden