Advocaat: ‘Nicky Verstappen verdwaalde op de Brunssummerheide’

Jos B. zweeg ook tegen zijn advocaat maandenlang over zijn contact met Nicky Verstappen. Dat bleek vandaag in de rechtbank, waar advocaat Gerald Roethof opnieuw om vrijspraak vraagt. Roethof gaat ervan uit dat Nicky zelf is weggelopen van het zomerkamp en op de heide is verdwaald.

Niels Klaassen en Carla van der Wal
Advocaat Gerald Roethof komt aan bij de rechtbank waar hij vrijspraak zal bepleiten voor zijn cliënt Jos B. van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. Beeld ANP
Advocaat Gerald Roethof komt aan bij de rechtbank waar hij vrijspraak zal bepleiten voor zijn cliënt Jos B. van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen.Beeld ANP

Advocaat Roethof twijfelt of Nicky wel misbruikt en ontvoerd is, zoals het OM stelt, maar gaat er ook niet van uit dat het jongetje is ontvoerd van het zomerkamp. De advocaat benadrukt dat de kampleiding er in 1998 eerste instantie vanuit ging dat de 11-jarige na een ruzie zelf wegliep. “En je kan op de heide verdwalen.” ‘Hoe gaan we hem ooit vinden’, werd indertijd verzucht over de uitgestrekte Brunssummerheide, zo zegt Roethof maandag in de rechtbank in Maastricht.

Het duurde enige tijd voordat de advocaat zelf van verdachte Jos B. begreep hoe het kan dat diens dna op vele plekken op het lichaam en de onderbroek van Nicky werd aangetroffen. Pas na de eerste zitting in de zaak, drie maanden na zijn arrestatie, deelde Jos B. ‘zijn geheim’ met de advocaat: hij vond naar eigen zeggen in 1998 het al dode lichaam van Nicky Verstappen en keek of de jongen nog leefde. Dat delen van B.’s verhaal ging schriftelijk, omdat Roethof vreesde dat de verklaring anders zou uitlekken. Vervolgens zweeg B. nog zo’n twee jaar ten overstaan van de rechtbank.

Video

Pas in een recente videoverklaring sprak B. voor het eerst daadwerkelijk over het aantreffen van het jongetje. Dat de verklaring als ongeloofwaardig wordt weggezet door het OM, vindt Roethof onterecht. Er waren dan wel andere verhalen te bedenken die wél het dna van B. op Nicky’s lichaam en kleding zouden verklaren, maar de verdachte niet op de plaats delict zouden plaatsen. “Hij had ook kunnen zeggen dat hij zijn handen aan de onderbroek van Nicky die aan de waslijn hing heeft afgeveegd, of een handdoek in het toilet gebruikte die later ook Nicky gebruikte.”

Roethof eist maandag vrijspraak en vraagt zich af of er überhaupt wel een strafbaar feit is gepleegd. Talloze deskundigen bogen zich over de sporen op Nicky Verstappens lichaam, om te bepalen of hij nu echt misbruikt en omgebracht is. De meningen daarover verschillen. “Zoveel deskundigen zie je alleen in zaken waar twijfels zijn.” Getuigen die B. op de heide gezien zouden hebben, verklaren tegenstrijdig, ook nog over gebeurtenissen van meer dan twintig jaar geleden. De één zag een jongetje dat Nicky zou zijn in dames zit achterop bij een fietsende man, naar verluidt B. . Een ander zou hem weer anders op de fiets hebben zien zitten.

Maandag is de zesde dag van de zaak. Vorige week kwam het OM met de strafeis: 15 jaar cel plus tbs. Volgens justitie kan wél bewezen worden dat B. (57) verantwoordelijk is voor de dood van Nicky: “De dader kan niemand anders zijn.” Cruciaal is dna: het lichaamsmateriaal van de verdachte zat ‘werkelijk overal’, zei officier van justitie Paul Emmen: “Op twintig monsters in en op de onderbroek, in het kruis, op de tailleband. Ook zijn er twee huidschilfers gevonden op Nicky’s borst, twee haren op de pyjama, één haar op de onderbroek.”

Maar volgens Roethof móest B. wel als de ultieme verdachte in beeld komen tijdens een jarenlange zoektocht. “Kijk maar naar zijn verleden, zijn levensloop, naar wat er op zijn computers staat. Dat maakte Jos B. tot de ideale verdachte.” Roethof wijst erop hoe gevaarlijk dat kan zijn. Het heeft in het verleden geleid tot justitiële dwalingen.

Geprobeerd

Roethof reageert ook op kritiek op hemzelf, omdat hij B. ook tijdens zittingen steeds maant zijn mond te houden. “Moet ik hier dan als een sfinx gaan zitten?” Roethof vindt dat het zwijgrecht waar B. gebruik van maakt onterecht wordt ‘gecriminaliseerd’. Dat terwijl het bij een zaak van zo lang geleden op de loer ligt dat een verdachte onjuist verklaart, waarna dat tegen hem wordt gebruikt.

Er werd alles gedaan om B. tijdens verhoren toch aan het praten te krijgen. Een pop die op Nicky moest lijken werd voor hem neergelegd, hij werd geconfronteerd met foto’s, er werd steeds gesproken over B's overleden moeder, een pijnpunt voor hem. En dan was er nog die keer dat een verhoor precies plaats moest vinden toen Roethof precies niet kon komen, omdat hij in een andere rechtszaak moest verschijnen. Ook stelden rechercheurs vragen bij de ingezette tactiek van Roethof. “Er is geprobeerd een wig te drijven tussen advocaat en cliënt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden