Plus

Advocaat beschuldigd van onderdrukken kroongetuige

Topadvocaat Nico Meijering zou een cruciale getuige in een liquidatieproces onder druk hebben willen zetten om geen kroongetuige te worden. Dat heeft de getuige aan de politie verklaard. Meijering ontkent ten stelligste.

Yelle Tieleman
Topadvocaat Nico Meijering. Beeld ANP/Koen van Weel
Topadvocaat Nico Meijering.Beeld ANP/Koen van Weel

De beschuldiging komt van Tony de G., kroongetuige in het proces tegen motorclub Caloh Wagoh. De bende zou een groot aantal liquidaties hebben gepleegd, grotendeels in opdracht van de onlangs opgepakte Ridouan Taghi.

Tony de G. werd in 2017 opgepakt als verdachte in de zaak, stapte over naar justitie en werd kroongetuige. In één van zijn verklaringen heeft hij de recherche verteld dat advocaat Meijering geprobeerd heeft hem onder druk te zetten. Via een derde persoon zou Meijering hem hebben willen bewegen geen kroongetuige te worden.

Medegevangene

De G. verklaarde dat Meijering benaderd zou zijn door de Amsterdamse crimineel Greg Remmers, een van de kopstukken van Caloh Wagoh. Remmers zou bang zijn geweest dat Tony de G. kroongetuige zou worden. Vervolgens zou Meijering contact hebben opgenomen met M.S., een medegevangene van Tony de G. in de gevangenis in Zwaag. Deze S. had Tony de G. onder druk moeten zetten om hem te bewegen geen kroongetuige te worden.

Woedende collega

“Ik heb gezegd: natuurlijk niet, ik ben betrokken bij te veel dingen. Ik kan nooit kroongetuige worden. En toen zei hij ‘ik geloof je’ en ‘zal ik me hard maken voor’. En hij heeft dat weer teruggekoppeld aan Nico Meijering,” zegt De G. in zijn verklaring, die door deze krant is ingezien.

Meijerings kantoorgenoot Christian Flokstra is woedend over het opnemen van de verklaring in het dossier. “We zien dit als een doelbewuste poging van het Openbaar Ministerie om Meijering in de schijnwerpers te zetten als criminele partij in een zeer gevoelige kwestie, met alle gevaarzetting van dien,” aldus Flokstra.

De officier van justitie heeft inmiddels excuses aangeboden. De verklaring zou volgens hem in het dossier over Caloh Wagoh zijn beland door het streven naar ‘volledige transparantie’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden