Nieuws

Adviesraad: overheid moet toerisme beter sturen

De overheid heeft onvoldoende aandacht voor toerisme om de groei hiervan in de toekomst in goede banen te leiden. Dat concludeert de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een adviesrapport.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het aantal toeristen is de afgelopen decennia sterk toegenomen en de verwachting is dat dit pas het begin is van een nog forsere groei: van 42 miljoen binnenlandse en buitenlandse bezoekers in 2017 naar ruim 59 miljoen in 2030, zo berekende het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Inmiddels wordt met toerisme evenveel verdiend als in de bouw en tweemaal zoveel als in de landbouw.

Het beleid van de meeste gemeenten is op dit moment vooral gericht op het vergroten van inkomsten. ‘Maar toerisme is niet alleen een economisch belang, het heeft ook invloed op bereikbaarheid en op het gebruik van de openbare ruimte, vastgoed, natuur en milieu,’ aldus de raad.

Pas als een toename van toerisme leidt tot schade aan de leefomgeving of tot overlast voor bewoners, wordt nagedacht over het tegengaan hiervan, aldus de raad. ‘Het is heel hard nodig dat de overheid, samen met de sector en de samenleving, gaat anticiperen op de toekomst.’

Amsterdam

De hoofdstad wordt regelmatig genoemd door de raad als voorbeeld van een gemeente die nadenkt over spreiding en kwaliteit van toerisme vanwege deze negatieve gevolgen. Zo is Airbnb uitgegroeid tot ‘een ongereguleerde vorm van commerciële huur’. Daarom geldt in Amsterdam nu een maximum van dertig dagen verhuur. Het marktaandeel van Airbnb bij overnachtingen in Amsterdam ging in 2018 omlaag van 11,6% naar 10,4%. In het gebied rond Amsterdam groeit Airbnb daarentegen sterk, in Amstelveen en Zaanstad bijvoorbeeld met gemiddeld 36% ten opzichte van 2017.

Ook wordt Amsterdam genoemd als voorbeeld waarbij bezoekers worden verleid om alternatieve bestemmingen te bezoeken. Zo zijn er campagnes om bestemmingen te koppelen aan het merk ‘Amsterdam’, bijvoorbeeld Zandvoort (Amsterdam Beach), het Muiderslot (Amsterdam Castle) of de Friese Meren (Amsterdam Lake District). Daarnaast werd in Amsterdam de toeristenbelasting fors verhoogd.

Strategie

Voor alle regio’s moet er volgens de raad binnen twee jaar een toeristische strategie komen, waarin onder meer moet staan waar en wanneer uitbreiding van het toerisme wordt nagestreefd en welke voorzieningen daarvoor moeten komen. Ook moet er meer onderzoek worden gedaan naar de effectiviteit van verschillende ingrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden