Adviescommissie: statushouders moeten betere kans krijgen op baan in de zorg

Asielmigranten komen in Nederland amper aan de bak in de zorgsector. De overheid en zorgorganisaties moeten daarom statushouders een betere kans geven om in de zorgsector aan de slag te kunnen.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat stelt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een dinsdag verschenen rapport. Volgens de commissie komen asielmigranten ook niet of nauwelijks aan een baan in de zorg als zij een zorgachtergrond hebben. De grote druk op de zorg tijdens de coronacrisis heeft daar geen verandering in gebracht. En dat terwijl de sector al lange tijd kampt met grote personeelstekorten, die kunnen oplopen tot 130.000 werknemers in 2030.

Veel hindernissen

De ACVZ heeft de problemen in de zorgsector voor migranten op verzoek van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in kaart gebracht. De commissie constateert dat er voor asielmigranten veel hindernissen zijn om in de zorg te kunnen werken.

‘Ze moeten lang wachten op de beslissing over hun asielaanvraag, mogen niet snel aan de slag en worden onvoldoende begeleid naar gepast werk of een opleiding die aansluit bij werk in de zorg,’ stelt de ACVZ vast. Ook moeten mensen die in het buitenland als arts of verpleegkundige werkten eerst ‘een complex en prijzig traject’ doorlopen, dat minimaal vier jaar duurt, voordat zij hier aan het werk kunnen.

Eenmaal aan het werk moeten de (asiel-)migranten erg wennen aan de cultuur op de werkvloer, stelt de commissie. Ook krijgen zij regelmatig te maken met (onbewuste) vooroordelen of soms zelfs met discriminatie door cliënten en collega’s.

Weinig tijd

Hoogleraar sociologie Monique Kremer, voorzitter van de ACVZ, legt in het Financieele Dagblad uit dat de werkdruk in de zorgsector vaak zó hoog is dat er ook weinig tijd is om statushouders te begeleiden. “Je ziet daarnaast te weinig creativiteit in de sector om wel gebruik te kunnen maken van dit potentieel,” zegt Kremer.

De ACVZ adviseert de overheid om ‘de wettelijke en administratieve hindernissen’ weg te nemen en het proces van erkenning van buitenlandse diploma’s te versnellen en te vereenvoudigen. Verder kunnen ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, gemeenten, onderwijsinstellingen en zorgorganisaties helpen door asielmigranten die in de zorg willen werken eerder te identificeren en intensief te begeleiden. Ook moet de zorgsector inclusiever worden en moet er meer aandacht komen voor een veilige werkomgeving.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden