Advies: onderzoek naleving maatregelen via mobiele telefoongebruik

Het kabinet moet onderzoeken of aan de hand van het mobiele telefoongebruik van Nederlanders kan worden gecontroleerd of ze zich houden aan de maatregelen tegen besmetting met het coronavirus.

Een sticker op de vloer van station Amsterdam CS. Via de stickers herinnert de NS de reizigers eraan voldoende afstand tot elkaar te nemen, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Beeld ANP

Dit staat in het dinsdagavond naar de Tweede Kamer gestuurde advies van het Outbreak Management Team (OMT), de voornaamste regeringsadviseur in de coronacrisis. Het team bestaat uit medewerkers van het Centrum Infectiebestrijding van het RIVM, aangevuld met wetenschappers, artsen en medisch-ethici van diverse universiteiten.

Een onderzoek naar de mobiliteit van mobiele telefoongebruikers kan worden gebruikt om de naleving van de maatregelen te vergelijken met andere landen met andere (doorgaans strengere) regels rondom bewegingsvrijheid. Het OMT noemt het essentieel dat de maatregelen stringent worden nageleefd.

Zowel aan het begin als het slot van het zeven kantjes tellende advies komt het voorstel ter sprake. In een brief van 33 kantjes over alle maatregelen die minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gelijktijdig met het OMT-advies aan de Kamer heeft gestuurd, wordt het niet genoemd.

Ophef

Vorige week ontstond politieke ophef omdat de Europese Commissie telecombedrijven vroeg om geanonimiseerde gegevens van mobiele apparaten te delen. De data van honderden miljoenen Europeanen zouden moeten aantonen hoe het virus zich verspreidt en of ergens samenscholingen zijn.

Kamerfracties maakten bezwaar. Waar de VVD vindt dat Brussel zich ook niet in crisistijd  op privacygevoelig terrein van Nederlanders moet begeven, meent de SP dat bedrijven sowieso terughoudend moeten zijn met het delen van telecomdata. Een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) bevestigt dat zij de meerwaarde van het gebruik van geanonimiseerde telecomdata in strijd tegen corona laat onderzoeken.

Het Outbreak Management Team schrijft ook dat de huidige beperkende maatregelen ‘effectief lijken te zijn’. Sinds 16 maart lijkt er een ‘aanzienlijke vermindering’ van de overdracht van het virus te zijn. Maar vanwege incomplete getallen over onder meer ziekenhuisopnames, is dat niet zeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden