Advies ministerie: controleer ventilatie op scholen

Als scholen nog niet gecontroleerd hebben of hun ventilatie op orde is, moeten zij dat ‘in de komende periode’ doen, adviseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan schoolbestuurders.

ANP/Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Dinsdag zei RIVM-kopstuk Jaap van Dissel tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer dat de huidige richtlijnen voor scholen voldoende zijn. “Voldoe aan het bouwbesluit, waarin staat hoe vaak men lucht in een bepaalde ruimte dient te verversen,” zei hij toen.

Verdere maatregelen waren volgens Van Dissel niet nodig. Als scholen twijfelen of ze voldoen aan de eisen, moeten zij volgens het ministerie contact opnemen met de PO- en VO-raad, die de belangen van het primair en voortgezet onderwijs behartigen.

Naast voldoen aan het bouwbesluit, dienen scholen iedere 10 tot 15 minuten de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, staat in het advies. Ook moeten scholen draaiende ventilatoren en ventilatiesystemen die lucht circuleren vermijden. Het RIVM komt later deze week met verdere voorlichting over goede ventilatie.

Noord-Nederland

Vanaf maandag 17 augustus gaan de scholen in Noord-Nederland weer open. Basisschoolkinderen gaan vanaf die dag alle dagen van de week naar school en moeten thuisblijven als ze klachten hebben. Volwassen moeten anderhalve meter afstand houden in schoolgebouwen. Kinderen in groep 1 en 2 mogen met een neusverkoudheid wel gewoon naar school en de buitenschoolse opvang.

Middelbare schoolleerlingen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden, maar wel met volwassenen. Er komt geen mondkapjesplicht voor scholieren of docenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden