Advies: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in

De overheid moet meer doen om gezond eten te promoten en ongezond gedrag tegen te gaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan pleit voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks.

De Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) pleit voor verlaging van de btw op groenten en fruit. Beeld Getty Images
De Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS) pleit voor verlaging van de btw op groenten en fruit.Beeld Getty Images

Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken.

Het tegengaan van ‘gezondheidsachterstanden’ in de samenleving moet wettelijk worden vastgelegd, stelt de raad in een adviesrapport. Zoals het bestaansminimum is vastgelegd en omschreven in wet- en regelgeving, zou er ook een ondergrens op gezondheidsgebied moeten komen.

De RVS vindt dat de overheid criteria moet opstellen ‘die een basis leggen voor de minimale gezondheidskansen van alle burgers’. Want die kansen zijn nu zeer ongelijk verdeeld. Mensen met een ‘kwetsbare maatschappelijke positie’ (de combinatie van een laag inkomen en een praktische opleiding) leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hogere opleiding en een hoog inkomen. Mensen uit kwetsbare groepen leven bovendien vijftien jaar korter in goede gezondheid.

Niet alleen de RVS pleit voor een btw-verlaging. Onlangs ondertekenden in een week tijd 40.000 mensen een petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent.

Complexe sociale problemen

“Gezondheidsachterstanden hangen samen met langdurige en complexe sociale problemen, zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden of een ongezonde leefomgeving,” analyseert de raad. Daar is zowel met regelgeving als met investeringen en samenwerking iets aan te doen.

De coronacrisis heeft de ‘hardnekkige gezondheidsachterstanden’ uitvergroot, schrijft de raad. Het kabinet wordt aangeraden om de maatschappelijke oorzaken ‘centraler te stellen in landelijk, regionaal en lokaal beleid’. Om verbetering te brengen is meer geld nodig en moet de overheid beginnen met wijken, gemeenten en regio’s waar de achterstanden het grootst zijn.

Woensdag start een campagne om Nederlanders aan groente en fruit te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden