Nieuws

Advies College: geef Baudet berisping voor niet registreren nevenfuncties

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet krijgt mogelijk een berisping voor het niet laten registreren van zijn nevenfuncties. Die aanbeveling doet het College van onderzoek integriteit aan de Tweede Kamer, nadat er een klacht tegen Baudet was ingediend.

Het Parool
Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Thierry Baudet in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Kamerleden moeten nevenfuncties, extra inkomsten en giften melden om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen. Baudet registreerde zijn rollen als bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media bv echter niet als nevenfuncties.

De eerste bv heeft volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel tot doel ‘het verrichten van alle commerciële activiteiten die voortvloeien uit het werk van Forum voor Democratie’. Bij het mediabedrijf is Baudet volgens het college ook nauw betrokken bij commerciële doeleinden.

Het college concludeert dat Baudet gedragsregel 3 van de Gedragscode heeft overtreden en beveelt de Tweede Kamer aan om hem sancties op te leggen. Zo wordt aangeraden om de partijleider een berisping te geven en zou hij alsnog beide nevenfuncties moeten laten registreren. Het college noemt het ‘een verzwarende omstandigheid’ dat Baudet niet heeft meegewerkt aan het onderzoek.

De Tweede Kamer moet nog over de gevolgen voor Baudet beslissen. De zwaarste sanctie is een schorsing van een maand. Baudet zou dan niet mee mogen doen aan debatten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden