Advies: China bijbenen? Dan meer investeren in technologie

Nederland moet meer investeren in de ontwikkeling van technologische hoogstandjes zoals kunstmatige intelligentie, elektrische auto‘s en lang werkende batterijen. Zo kan worden voorkomen dat de achterstand op China nog groter wordt.

Het strategische advies over China is opgesteld op verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken. Beeld Robin Utrecht/ANP
Het strategische advies over China is opgesteld op verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken.Beeld Robin Utrecht/ANP

Heel Europa dreigt de boot te missen bij de nieuwe technologische revolutie, concludeert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een woensdagmiddag verschenen advies. Ook Nederland kan zelf meer geld, tijd en moeite steken in de nationale hightech-industrie. In EU-verband moet worden ingezet op modernisering van de begroting en een forse verhoging van het onderzoeksbudget.

“Ons continent heeft wel degelijk potentiële drukmiddelen ten aanzien van China (markttoegang, technologie, legitimiteit, diplomatiek en geopolitiek gewicht). Deze kunnen worden vergroot door één blok te vormen richting die enorme opkomende economie,” aldus de adviseur. Recent hebben Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk daar al stappen toe genomen. “Nederland dient deze aanzetten tot gezamenlijk optreden te ondersteunen,” constateert de AIV.

De adviesraad pleit verder voor de benoeming van een vicevoorzitter van de Europese Commissie voor economie en veiligheid en het toevoegen van een nieuwe Raad voor economie en veiligheid aan de vergaderingen van Europese ministers. De AIV vindt ook een update van de EU-China-strategie uit 2016 hard nodig. Ze wil daarnaast dat er binnen de nieuwe Europese Commissie straks meer kennis wordt opgebouwd over China, zodat er beter over dit onderwerp kan worden gepraat.

Regelneef

Concreet moet er binnen afzienbare tijd een gesprek op gang komen over onze economische, waarden- en veiligheidsbelangen nu de opkomst van China onvermijdelijk is geworden. Vragen als ‘Waar verkiezen we openheid?’ en ‘Welke bescherming is nodig om onze manier van leven te borgen?’ dienen te worden beantwoord, zodat we strategischer kunnen omgaan met dit land.

De AIV denkt dat er ook andere manieren zijn om de eenheid te versterken. Zo kan Nederland een belangrijke rol spelen als regelneef bij wapenexportcontroles of zogeheten BRI-overeenkomsten. Dit is een grootschalig Chinees initiatief om nieuwe ‘zijderoutes’ tussen continenten en hun zeeën te stimuleren. De aanleg van wegen, spoorlijnen, havens en luchthavens is daarbij cruciaal. Hier is Nederland wereldwijd een voorloper in, met onze bouwbedrijven en baggeraars.

Het strategische advies over China is opgesteld op verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden