Acties bij Tata Steel ‘onvermijdelijk’ na verwerpen eisen FNV

Tata Steel Nederland heeft de eisen uit het ultimatum van vakbond FNV verworpen. Volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis lijken acties en mogelijk stakingen bij het staalconcern nu ‘onvermijdelijk’. 

Medewerkers van Tata Steel blokkeerden bij een eerdere actie de ingangen van het complex in IJmuiden.Beeld ANP

Een laatste gesprek met de directie op dinsdag kwam neer op een ‘herhaling van zetten’, aldus de vakbondsman.

Voor donderdag heeft FNV een vergadering belegd voor de 4000 Tata-werknemers die lid zijn van de bond. Dan zal formeel worden besloten of en wat voor soort acties er komende tijd zullen volgen. In verband met de coronacrisis vindt de bijeenkomst plaats op een groot parkeerterrein en de medewerkers kunnen de vergadering in hun eigen auto bijwonen.

Op het hoogovencomplex in IJmuiden is het al enige tijd onrustig. Volgens FNV waren er dinsdag weer enkele werkonderbrekingen. Het personeel van de staalfabrikant is nog altijd boos over het recente vertrek van de Nederlandse directievoorzitter Theo Henrar, die zonder opgaaf van reden weg moest. Berghuis wil hierover tekst en uitleg en wil dat de vakbond geraadpleegd wordt bij de benoeming van nieuwe directieleden.

Ook zijn de medewerkers het niet eens met de reorganisatieplannen bij het bedrijf, waardoor in IJmuiden ongeveer duizend banen verloren dreigen te gaan. FNV eist onder meer dat Tata Steel zich houdt aan een werkgelegenheidspact dat eerder werd afgesloten, om te voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen. De bond wil ook dat de garanties voor de werkgelegenheid met vijf jaar worden verlengd. De reorganisatieplannen zouden wat FNV betreft helemaal moeten worden geschrapt.

Tata Steel Nederland heeft de bond gevraagd eventuele acties uit te stellen. Dat zou in het belang zijn van het bedrijf en de medewerkers. “Acties zullen de huidige slechte resultaten verder onder druk zetten. Het is juist van belang dat we ons samen tot het uiterste inspannen om het bedrijf in goede gezondheid te houden,” stelt de onderneming in een verklaring. “Ook wij maken ons zorgen. Maar wij geloven oprecht dat we schouder aan schouder moeten staan.”

De directie van de Nederlandse tak van het Indiase concern blijft zich naar eigen zeggen sterk maken voor het behoud van de huidige bedrijfs- en bestuursstructuur. Het bedrijf kan banenverlies niet uitsluiten. Maar mochten ingrepen nodig zijn, dan gebeurt dit volgens de onderneming conform de afspraken in het werkgelegenheidspact en in nauw overleg met de ondernemingsraad en de bonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden