Actie ‘Groen licht’ door heel Nederland: meer aandacht voor rechten vluchtelingen

Op de internationale dag van de mensenrechten, 10 december, kleuren er door heel Nederland verschillende gebouwen groen.

Ella Santhagens
Actievoerders bij de Stopera. Beeld Jean-Pierre Jans
Actievoerders bij de Stopera.Beeld Jean-Pierre Jans

Vluchtelingen worden steeds vaker tegengehouden, mishandeld of teruggestuurd op kleine bootjes naar het land van herkomst. De Vereniging van Asieladvocaten Nederland (VAJN) is van mening dat lidstaten van de EU hiermee hun mensenrechten schenden.

Actie Groen Licht

Daarom startte de vereniging op vrijdag 10 december, de dag van de mensenrechten, de actie ‘Groen Licht.’ Met deze actie wil de VAJN aandacht vragen voor de situatie van migranten aan Europese grenzen, met name aan de Poolse grens.

Aan de Poolse grens hangen bewoners en instellingen op vrijdagavond een groen licht aan hun huis of pand, om aan migranten te laten zien dat ze bij hen terecht kunnen voor voeding en medische hulp. Sommigen van hen durven het groene licht niet meer aan te doen uit angst voor Poolse autoriteiten.

Mensenrechten gelden overal

Op basis hiervan roept de VAJN mensen en instanties op om vrijdag ook een groen licht te laten schijnen op hun woning of gebouw om een signaal af te geven. Volgens de asieladvocaten gelden mensenrechten overal en moeten de EU-lidstaten dat respecteren.

In Amsterdam kleuren onder andere de A’dam Toren, het O|2 Labgebouw van de Vrije Universiteit, de Stopera en het Verzetsmuseum groen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden