Acht medeverdachten Anouar T. voorlopig op vrije voeten

De rechtbank heeft woensdag acht mannen uit de strafzaak rond Anouar T. voorlopig op vrije voeten gesteld. T., een neef van Ridouan Taghi, wordt verdacht van het leiden van een bende die zich onder meer toelegde op de voorbereiding van moorden en zware mishandelingen en het stelen en helen van voertuigen.

ANP
Anouar T. Beeld ANP
Anouar T.Beeld ANP

De 27-jarige T. is de enige van de groep verdachten die in de cel blijft, omdat hij de meest prominente rol in het geheel zou spelen. Woensdag vond er een tussentijdse zitting plaats in de zaak in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. T. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, daarvoor staat hij in een ander proces terecht.

De voornaamste reden voor de voorlopige vrijlating is het feit dat het nog ruim een half jaar zal duren voordat de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden. De rechtbank legde bij de schorsing van het voorarrest een aantal voorwaarden op en waarschuwde de verdachten dat zij, als zij zich daar niet aan houden, ‘zo weer naar binnen getrokken’ kunnen worden. Daarnaast gaf de rechter aan geluisterd te hebben naar ieders ‘eigen, persoonlijke omstandigheden, zoals het hebben van jonge kinderen en familie, wat maakt dat wij vinden dat u geschorst kan worden tot de inhoudelijke behandeling’.

Moordpoging

T. en enkele medeverdachten worden door het Openbaar Ministerie ook beschuldigd van een moordpoging in Utrecht. Het slachtoffer, een destijds 27-jarige man, werd op straat met hamers en een honkbalknuppel toegetakeld.

De politie arresteerde T. vorig jaar november op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. T. zou de (gestolen) auto’s hebben geleverd die bij de moord zijn gebruikt en een coördinerende rol hebben gespeeld. Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Ridouan Taghi is de hoofdverdachte in Marengo.

De volgende inleidende zitting in de zaak rond Anouar T. is op 5 februari. Omdat alleen hij nog vastzit, is hij de enige die op die zitting moet verschijnen. De rechtbank heeft het begin van de inhoudelijke behandeling gepland op 11 mei.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden