Nieuws

Acceptatie van lhbti-gemeenschap in Nederland stagneert

Nederlanders zijn de afgelopen paar jaar wel positiever gaan denken over lhbti’ers, maar die trend stagneert wel. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van onderzoek naar opvattingen van Nederlanders over de lhbti-gemeenschap.

Het Parool
Deelnemers aan de Pride March Rotterdam vragen aandacht voor meer acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap.  Beeld ANP
Deelnemers aan de Pride March Rotterdam vragen aandacht voor meer acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap.Beeld ANP

Over een periode van vijftien jaar zijn Nederlanders wel positiever gaan denken over homo- en biseksualiteit, maar de laatste jaren stagneert de acceptatie. Sinds 2017 is het aantal Nederlanders dat positief staat tegenover homo- en biseksualiteit zelfs iets afgenomen, van 78 naar 76 procent.

Vooral zichtbare intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht wordt volgens het SCP minder geaccepteerd, net als transgender personen en seksuele diversiteit. Wel zijn de opvattingen die Nederlanders hebben over lhbti’ers positiever dan in de meeste andere Europese landen. Alleen in IJsland staan mensen nog positiever tegenover de gemeenschap.

‘Zorgelijke ontwikkeling’

COC Nederland spreekt in een verklaring van een ‘zorgelijke ontwikkeling’ en roept scholen en politici op om in actie te komen. “We mogen het niet laten gebeuren dat we afglijden en er een terugslag komt bij de emancipatie van lhbti-personen in Nederland,” aldus Astrid Oosenbrug, voorzitter van de belangenorganisatie.

Volgens Oosenbrug is de stagnatie mogelijk te verklaren door de spanningen in de Nederlandse samenleving, onder meer als gevolg van de coronacrisis. “De regenbooggemeenschap is de kanarie in de kolenmijn. Als een samenleving onder druk staat, komen de lhbti-mensen en andere minderheden als eerste in de knel,” aldus de COC-voorzitter.

Homodiscriminatie in Amsterdam

In een vorig jaar gepubliceerd onderzoek naar homodiscriminatie, uitgevoerd in opdracht van de gemeente, bleek nog dat er van acceptatie van lhbti’ers zeker niet altijd sprake is. Sterker nog, uitgescholden worden vanwege je geaardheid ‘hoort er nu eenmaal bij’, aldus de Amsterdamse respondenten in het onderzoek van Bproud en Public Mediation. Het is zo normaal in Amsterdam dat veel lhbti’s er geen melding meer van maken. ‘Deze uitingsvorm wordt door veel van de respondenten als niet meer bijzonder ervaren.’

Aanleiding voor het onderzoek was dat in 2020 in korte tijd meerdere keren geweld gebruikt werd tegen twee Amsterdamse mannen die hand in hand liepen in de Indische Buurt in Oost. Het was voor de gemeente reden om opnieuw in kaart te brengen hoe het gesteld is met de tolerantie ten opzichte van minderheden in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden