ABN Amro verhuist grotendeels van Zuidas naar Zuidoost

ABN Amro verlaat de Amsterdamse Zuidas grotendeels. De bank heeft zijn hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan te koop gezet. ABN wil een gedeelte terughuren maar verhuist het merendeel van de werknemers naar haar oude onderkomen in Amsterdam Zuidoost.

Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas wordt verkocht om het vervolgens deels terug te huren. Beeld Bart Maat/ANP
Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas wordt verkocht om het vervolgens deels terug te huren.Beeld Bart Maat/ANP

De operatie maakt deel uit van een fikse kostenbesparing, waarbij de komende vier jaar ook 15 procent van de 18.000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Dat maakte de eerder dit jaar aangetreden ABN-topman Robert Swaak maandagochtend bekend in zijn toekomstplannen. Net als ING wil ook ABN vol inzetten op digitalisering van alle bankprocessen. Daardoor zijn minder kantoorruimte en minder arbeidsplaatsen nodig. De bank wil met alle ingrepen jaarlijks 700 miljoen euro bezuinigen. Tegelijkertijd wil Swaak 300 miljoen euro investeren in de koerswijziging.

De Badkuip

Met de verkoop van het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan bij station Zuid wil ABN geld vrijmaken voor die operatie. De bank zal na de verkoop een klein deel van het complex terughuren. Het merendeel van de arbeidsplaatsen aan de Zuidas verhuist over een aantal jaar naar het oude ABN-complex - dat vanwege de tegeltjesgevel de bijnaam ‘de badkuip’ heeft - in Zuidoost.

“De komende vier jaar gaan we ons kantoor aan de Foppingadreef in Zuidoost verbouwen,” zegt een woordvoerder van ABN Amro. “Dat gebeurt in één keer. De mensen die daar nu werken, komen dan tijdelijk naar de Zuidas. Als ‘Fop’ in 2025 klaar is, komen daar 11.000 mensen te werken op 7000 werkplekken. Omdat we veel meer gaan thuiswerken, kunnen we dat opvangen.”

“Vanaf dat moment hebben we minder meters nodig op de ‘Mahler’. En huren we een deel terug, voor een aantal afdelingen.” Dat zal waarschijnlijk in het hoofdgebouw zijn. De formele hoofdzetel van de bank blijft met enkele honderden arbeidsplaatsen aan de Zuidas, maar de belangrijkste functies zullen in Zuidoost zitten. Topman Swaak pendelt tussen beide kantoren.

Daarnaast verdwijnen er circa 2700 banen bij de bank, naast de 250 arbeidsplaatsen die eerder verloren gingen bij de zakentak van ABN. De ingreep verloopt vooralsnog zonder gedwongen ontslagen. De details worden nog uitgewerkt. Voor de sanering heeft de bank 150 miljoen euro apart gezet.

Lage rente

In de plannen van Swaak concentreert ABN haar activiteiten op Nederland en de rest van noordwest-Europa. Activiteiten elders zijn al afgestoten of worden beëindigd. ABN Amro heeft zwaar te lijden onder de aanhoudend lage rente en de gevolgen van de coronacrisis. ABN Amro is nog altijd grotendeels in handen van de Nederlandse staat, die de bank in 2008 van de ondergang redde en vervolgens losweekte van Fortis.

Het afbouwen van dat staatsaandeel heeft al jaren vertraging opgelopen, ondermeer door een machtsstrijd in de top en een megaboete vanwege tekortschietende witwascontrole.

ABN Amro gaf in 1996 de aanzet tot zakendistrict Zuidas, door zijn verschillende hoofdkantoren samen te voegen in nieuwbouw pal naast het nieuwe NS-station Zuid te plannen. Eerder al verhuisde ING haar hoofdkantoor van de Zuidas naar Zuidoost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden