ABN Amro sluit helft geldautomaten om plofkraken: nog tien over in Amsterdam

ABN Amro sluit bij wijze van noodmaatregel landelijk 470 van zijn pinautomaten, om de veiligheid van omwonenden te waarborgen. Dat komt neer op zeker de helft van de pinautomaten die de bank in Nederland heeft.

ANP/Het Parool
De plofkraak op het Surinameplein was de vijfde op een ABN AMRO geldautomaat in een maand tijd.
 Beeld ANP
De plofkraak op het Surinameplein was de vijfde op een ABN AMRO geldautomaat in een maand tijd.Beeld ANP

De bank reageert daarmee op het toenemend aantal plofkraken. Vorige week werd al duidelijk dat een tiental automaten van ABN Amro zou sluiten. “Maar dat bleek niet voldoende,” vertelt een woordvoerder. De bank heeft overleg gehad met andere banken voor zij de beslissing nam. ABN is naar eigen zeggen de enige bank in Nederland die het betreffende type automaat in gebruik had. De bank heeft op nog ongeveer 400 locaties geldautomaten van andere typen. Die blijven wel in gebruik.

Van de 470 machines die nu worden gesloten, zijn er 380 van ABN Amro zelf. De andere 90 zijn ex-ABN Amro automaten die de afgelopen tijd zijn omgebouwd tot een Geldmaat. Alle automaten zijn inmiddels leeggehaald. ‘Het escalerende geweld bij criminaliteit baart grote zorgen. In de hele samenleving zijn daarvan de gevolgen zichtbaar. Bewoners en ondernemers moeten zich veilig kunnen voelen. Daarom heeft de bank deze tijdelijke noodmaatregel moeten nemen,’ meldt ABN Amro in een persbericht.

De bank gaat kijken hoe de automaten beter beveiligd kunnen worden. Volgens een woordvoerder zijn verschillende oplossingen mogelijk. Zo kan een ander type geldautomaat worden geïnstalleerd, maar ook kan in sommige gevallen aan een andere locatie worden gedacht. ABN gaat zo snel mogelijk in kaart brengen wat mogelijk is en op welke plaatsen de nood het hoogst is.

Amsterdam

Omdat ABN niet wil zeggen welke automaten precies dichtgaan, is niet duidelijk hoeveel er in Amsterdam sluiten. Op de digitale plattegrond waar de bank laat zien waar zijn pinautomaten zich bevinden is te zien dat er in Amsterdam, Diemen en Amstelveen bij elkaar nog 10 automaten over zijn.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zijn er tot augustus al 37 plofkraken gepleegd. In heel 2018 waren dat er 42. In Amsterdam zijn er dit jaar al 14 plofkraken of pogingen daartoe gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden