ABN AMRO moet van DNB klanten doorlichten

ABN AMRO moet van De Nederlandsche Bank (DNB) al zijn particuliere klanten in Nederland gaan doorlichten. De maatregel maakt deel uit van de strijd tegen het witwassen.

Het Amsterdamse hoofdkantoor van ABN AMRO.Beeld REUTERS

De bank heeft daarvoor een voorziening genomen van 114 miljoen euro. Topman Kees van Dijkhuizen houdt er rekening mee dat het financiële concern ook nog een boete kan krijgen in verband met de kwestie.

De ingreep heeft te maken met de strijd tegen het witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu scherper op letten. “We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?,” legt Van Dijkhuizen uit. 

Omdat de kwestie door DNB zelf werd aangekaart bij de bank, zou het kunnen dat er nog een boete volgt. Maar of dit zo is weet Van Dijkhuizen nog niet, vandaar dat hij er geen details over kan geven.

Licht hogere winst

ABN AMRO heeft zijn winst in het tweede kwartaal licht verhoogd. De nettowinst kwam uit op 693 miljoen euro, waar een jaar geleden nog 688 miljoen euro winst in de boeken ging. Het resultaat werd enigszins gekleurd door eenmalige posten. Naast de voorziening is er in de cijfers nog een boekwinst verwerkt op de verkoop van een belang in hypotheekadministrateur Stater.

Het financiële concern wist ondanks de lage rente zijn rentebaten toch wat op te voeren. De bank deed onder meer goede zaken met hypotheken. De spaarmarges stonden wel onder druk. Bij de bank ging de spaarrente onlangs naar 0,02 procent. Van Dijkhuizen wil niet zeggen of we binnenkort een negatieve rente kunnen verwachten.

Laatste termijn

“We blijven ons richten op onze doelstellingen in deze uitdagende omgeving,” concludeert de topman. Zelf begint hij aan zijn laatste maanden bij ABN AMRO. Zijn termijn duurt tot 12 april volgend jaar en de zestiger wil niet meer gaan voor een volgende periode. “Ik ben toch ook al wat ouder,” zegt hij. 

In zijn laatste maanden hoeven mensen ‘geen konijn uit de hoge hoed meer te verwachten’. Volgens Van Dijkhuizen zit er onder zijn bewind geen grote reorganisatie meer aan te komen. Voorganger Gerrit Zalm schrapte in zijn laatste maanden bij ABN AMRO nog veel banen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden